Παρασκευή , 1 Μάρτιος 2024
Reuters: Αυτή θα είναι η τιμή του εμβολίου των Pfizer και BioNTech για τον κορονοϊό

Reuters: Αυτή θα είναι η τιμή του εμβολίου των Pfizer και BioNTech για τον κορονοϊό

Η Ευρώπη αναμένεται να πληρώσει λιγότερο από τις ΗΠΑ για το εμβόλιο του κορονοϊού από την Pfizer και BioNTech. Την αποκάλυψε έκανε αξιωματούχος της ΕΕ στο Reuters.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πληρώσει λιγότερα από 19,5 δολάρια ανά δόση, προσθέτοντας ότι αυτή η τιμή αντικατοπτρίζει εν μέρει την οικονομική υποστήριξη που πρόσφεραν η ΕΕ και η Γερμανία για την ανάπτυξη του εμβολίου.

Ο αξιωματούχος ζήτησε ανωνυμία, καθώς οι όροι της συμφωνίας είναι εμπιστευτικοί.

Το Reuters αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να πληρώσουν 19,5 δολάρια ανά δόση (σ.σ για 100 εκατομμύρια δόσεις), αλλά έχει την επιλογή να αγοράσει άλλα 500 εκατομμύρια εμβόλια υπό όρους που θα αποτελέσουν αντικείμενο ξεχωριστής διαπραγμάτευσης και η τιμή που θα πληρώσει είναι ασαφής.

Η BioNTech ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι το μέγεθος παραγγελίας θα επηρεάσει την τιμή ανά δόση στον ανεπτυγμένο κόσμο και ανέφερε ότι θα διαφοροποιήσει τις τιμές μεταξύ χωρών ή περιοχών για το πιθανό εμβόλιο.

Ο αξιωματούχος της ΕΕ τόνισε ότι η Ένωση συμφώνησε μια τιμή που ήταν πλησιέστερη στα 20 δολάρια απ΄ ό,τι στα 10 δολάρια, αλλά αρνήθηκε να δώσει ένα ακριβές ποσό.

Η Pfizer και η BioNTech αρνήθηκαν να σχολιάσουν την τιμή. Εκπρόσωπος της Επιτροπής της ΕΕ, η οποία διαπραγματεύεται συμφωνίες εμβολίων για λογαριασμό κρατών της ΕΕ, αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει.

Με βάση τους όρους της συμφωνίας, 27 ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να αγοράσουν 200 εκατομμύρια δόσεις και να έχουν την επιλογή να αγοράσουν, αργότερα, άλλα 100 εκατομμύρια.


Πηγή