Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024
Ρινικό σπρέι βοηθάει τους άντρες να αδυνατίσουν

Ρινικό σπρέι βοηθάει τους άντρες να αδυνατίσουν

Το “όνειρο” εκατομμυρίων ανδρών σε όλο τον κόσμο για απώλεια των περιττών κιλών από το σώμα τους φαίνεται πως μπορεί να γίνει πραγματικότητα, σύμφωνα με έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ επάνω στην επίδραση της οξυτοκίνης στον οργανισμό.

Η οξυτοκίνη είναι ευρύτερα γνωστή και ως “η ορμόνη του έρωτα” καθώς συνδέεται με το σεξ, την στενή ανθρώπινη επαφή, την γέννηση και τον θηλασμό. Στην ιατρική, χρησιμοποιείται για την πρόκληση τοκετού, την καλύτερη διαχείριση της αιμορραγίας σε μητέρες μετά τη γέννηση και την καλύτερη ροή μητρικού γάλακτος από τους μαστούς σε θηλάζουσες γυναίκες.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν τη μελέτη τους επάνω στις πιθανές επιδράσεις της οξυτοκίνης στις διατροφικές συνήθειες του ανθρώπου, επειδή έρευνα σε ζώα έχει δείξει ότι η συγκεκριμένη ορμόνη βοηθά το σώμα να ρυθμίζει την πρόσληψη τροφής.

Σύμφωνα με την έρευνα της δρ Elizabeth Lawson και των συνεργατών της, όταν η οξυτοκίνη χορηγείται με τη μορφή εισπνεόμενου σπρέι σε άντρες, έχει την ιδιότητα να μειώνει την όρεξή τους και να τους βοηθάει να ακολουθούν ένα πιο υγιές και ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, καταναλώνοντας λιγότερες θερμίδες, με αποτέλεσμα να χάνουν περιττά κιλά και να αδυνατίζουν.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 25 ανδρών με μέσο όρο ηλικίας τα 27 έτη, εκ των οποίων οι 12 ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Στους μισούς δόθηκαν οδηγίες να λάβουν συνθετική οξυτοκίνη μέσω εισπνεόμενου σπρέι, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν ένα placebo.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες παρήγγειλαν πρωινό γεύμα από ένα σχετικό μενού. Τους δόθηκε διπλάσια δόση από ό,τι είχαν παραγγείλει. Στο τέλος του γεύματος, οι ερευνητές κατέγραψαν αναλυτικά πόσο φαγητό είχε καταναλώσει ο καθένας. Το πείραμα επαναλήφθηκε με τους συμμετέχοντες να αλλάζουν αυτό που πήραν πριν από το γεύμα τους: όσοι είχαν πάρει οξυτοκίνη πήραν το placebo και αντίστροφα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που είχαν πάρει οξυτοκίνη κατανάλωσαν 122 λιγότερες θερμίδες κατά μέσο όρο. Επίσης κατανάλωσαν περίπου 9 λιγότερα γραμμάρια λίπους, κάτι που αντιστοιχεί σε 80 λιγότερες θερμίδες από λιπαρές τροφές.

Η δρ Lawson διευκρίνισε ότι η έρευνα δεν έδειξε τον λόγο που συμβαίνει αυτό, αλλά επισήμανε την άμεση σχέση της οξυτοκίνης και της αλλαγής στην διατροφή των αντρών. Πρόσθεσε, δε, ότι θα συνεχιστούν οι έρευνες για την επίδραση της οξυτοκίνης στις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων ως όπλο κατά της παχυσαρκίας και ότι θα γίνουν αντίστοιχες έρευνες και για τις γυναίκες.

Το ρινικό σπρέι οξυτοκίνης έχει εγκριθεί για χρήση στην Ευρώπη, αλλά όχι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν χρησιμοποιηθεί πριν από τα γεύματα τρεις φορές την ημέρα, το κόστος του φαρμάκου -με βάση τις ευρωπαϊκές τιμές- θα είναι περίπου 275 δολάρια τον μήνα.

Η έρευνα αναμένεται να παρουσιαστεί επισήμως σήμερα κατά το ετήσιο συνέδριο της Ενδοκρινικής Ένωσης των ΗΠΑ που γίνεται στον Σαν Φρανσίσκο.

 

 

Πηγή: onmed.gr