Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Η σχέση του καφέ με την... κοκαΐνη

Η σχέση του καφέ με την… κοκαΐνη

Η καφεΐνη μπλοκάρει τις αλλαγές που προκαλούνται στον εγκέφαλο

Μια ομάδα επιστημόνων από τις ΗΠΑ, σε μια πρόσφατη έρευνά τους υποστηρίζουν ότι ο καφές θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων του εθισμού στην κοκαΐνη.

Η καφεΐνη μπορεί να μπλοκάρει τις αλλαγές που προκαλούνται από τη χρήση της συγκεκριμένης ναρκωτικής ουσίας, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές. Μάλιστα, όπως ισχυρίζονται τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι η επίδραση αυτή μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη στις γυναίκες, οι οποίες είναι πιο επιρρεπείς στον εθισμό στην κοκαΐνη σε σχέση με τους άντρες, αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κοκαΐνη επηρεάζει τον έμμηνο κύκλο, αλλάζοντας τα επίπεδα οιστρογόνων στις γυναίκες.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει, ότι όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι υψηλά, οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες στην κοκαΐνη.

Είναι ήδη γνωστό –σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα- ότι οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στις επιδράσεις του ναρκωτικού αυτού σε γενικές γραμμές και εμφανίζουν απόκριση με πολύ χαμηλότερη δόση σε σχέση με τους άντρες. Αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, τις κάνει πιο ευαίσθητες στην κατάχρηση και τον εθισμό στην κοκαΐνη.

Ωστόσο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η καφεΐνη μπλοκάρει τις αλλαγές, αποκαθιστώντας το γυναικείο κύκλο και απαλύνοντας τα συμπτώματα του εθισμού.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Journal of Caffeine Research.

Πηγή: newsbeast.gr