Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Σε ποια ποσότητα ο καφές προκαλεί συσσώρευση λίπους στην κοιλιά

Σε ποια ποσότητα ο καφές προκαλεί συσσώρευση λίπους στην κοιλιά

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η καθημερινή κατανάλωση 3-4 φλιτζανιών καφέ την ημέρα, προσφέρει στο σώμα μας προστασία από την απειλή ενός εγκεφαλικού επεισοδίου ή διαφόρων τύπων καρκίνου.

Ωστόσο, μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Agricultural and Food Chemistry» διαπιστώνει ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφέ επηρεάζει το συκώτι και ενισχύει σημαντικά τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά.

Μέσα από πειράματα που πραγματοποίησαν σε ποντίκια, οι Αυστραλοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καφέ – συμπεριλαμβανομένου και του καφέ χωρίς καφεΐνη – οδηγούσε στην προβληματική λειτουργία του συκωτιού η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση λίπους.

Πόσα φλιτζάνια καφέ φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Βανς Μάθιους, σε ποσότητες αντίστοιχες με 5 ή 6 φλιτζάνια καφέ την μέρα, τα αποτελέσματα της μελέτης μας ήταν αντίθετα με εκείνα προηγούμενων μελετών περί προστατευτικής δράσης του καφέ.

Από τις δοκιμές φάνηκε ότι, όταν στα ποντίκια χορηγείτο δόση χλωρογενικού οξέος που αντιστοιχούσε σε πέντε ή έξι φλιτζάνια, εκείνα εμφάνιζαν προβλήματα ως προς τη λειτουργία του συκωτιού, η οποία οδηγούσε σε μη φυσιολογική κατακράτηση λίπους εντός των κυττάρων.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πλέον ότι η θετική επίδραση του καφέ στην υγεία μας εξαρτάται αποκλειστικά από τις δόσεις που καταναλώνουμε.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr