Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Σε ποιες περιπτώσεις το Wi-Fi καταστρέφει το σπέρμα

Σε ποιες περιπτώσεις το Wi-Fi καταστρέφει το σπέρμα

Λάπτοπ και wifi φαίνεται πως απειλούν την ανδρική γονιμότητα. Αυτό προκύπτει από μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Fertility and Sterility».

Οι ερευνητές, στο πλαίσιο της μελέτης τους, πήραν δείγματα σπέρματος από 29 υγιείς άντρες και τοποθέτησαν ένα δείγμα κάτω από ένα λάπτοπ συνδεδεμένο με το Ίντερνετ μέσω Wi-Fi.

Όπως διαπίστωσαν, τέσσερις μόλις ώρες αργότερα, το σπέρμα παρουσίαζε φοβερές αλλοιώσεις. Συγκεκριμένα, το ¼ των σπερματοζωαρίων σε όλα τα δείγματα είχαν πάψει να κολυμπούν, συγκριτικά με το 14% των σπερματοζωαρίων στο περίσσευμα των δειγμάτων το οποίο είχε αφεθεί μακριά από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Παράλληλα, το 9% των σπερματοζωαρίων κάτω από το λάπτοπ παρουσίαζαν βλάβες στο DNA τους, σε ποσοστό τριπλάσιο απ’ ό,τι στα δείγματα μακριά από το κομπιούτερ.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι η όλα τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η χρήση ενός λάπτοπ με ασύρματη σύνδεση, το οποίο βρίσκεται τοποθετημένο κοντά στα ανδρικά όργανα αναπαραγωγής, μπορεί να μειώσει την ποιότητα του σπέρματος.

Ωστόσο, ο δρ Όατς, πρόεδρος της Εταιρείας Ανδρικής Αναπαραγωγής & Ουρολογίας (SMRU) των ΗΠΑ, υποστηρίζει ότι τα λάπτοπ δεν αποτελούν μείζονα απειλή για την αναπαραγωγική υγεία.

«Έως τώρα, δεν έχει γίνει μελέτη η οποία να εξέτασε εάν η χρήση του λάπτοπ κατ’ αυτόν τον τρόπο επηρεάζει την δυνατότητα σύλληψης ή την έκβαση της εγκυμοσύνης. Τα έως τώρα ευρήματα υποδεικνύουν έναν δυνητικό κίνδυνο, αλλά δεν ξέρουμε εάν είναι και αληθινός», εξηγεί.

Πηγή: onmed.gr