Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Συγχειλίτιδα: Από τι προκαλείται και πώς αντιμετωπίζεται

Συγχειλίτιδα: Από τι προκαλείται και πώς αντιμετωπίζεται

Η συγχειλίτιδα (ή γωνιακή χειλίτιδα ή γωνιακή στοματίτιδα) είναι φλεγμονή που εκδηλώνεται στις γωνίες των χειλιών, συχνά και στις δύο πλευρές.

Συνήθως μοιάζει με μικρή πληγή που έχει κοψίματα.

Η συγχειλίτιδα οφείλεται στον μύκητα Candida albicans που βρίσκεται στη στοματική κοιλότητα πολλών ατόμων, καθώς και σε άλλους παθογόνους οργανισμούς (σταφυλόκοκκος, στρεπτόκοκκος κλπ).

Μελέτες έχουν δείξει ότι η γωνιακή χειλίτιδα εμφανίζεται όταν δημιουργείται υγρό περιβάλλον στις άκρες των χειλιών μέσω του σάλιου.

Όταν κάποιος έχει ξερά χείλια, συσσωρεύεται σάλιο τις γωνίες του στόματος και σιγά-σιγά αρχίζει η μόλυνση από τον Candida albicans ή άλλους μικροοργανισμούς που υπάρχουν στο στόμα.

Άλλες αιτίες της γωνιακής χειλίτιδας είναι αλλεργία στην οδοντόκρεμα, τα κραγιόν ή διάφορα καλλυντικά, ωστόσο αυτές οι αιτίες είναι λιγότερο συνηθισμένες.

Η αρχική αιτία που προκαλεί την γωνιακή χειλίτιδα μπορεί να είναι επίσης και κάποια διατροφική ανεπάρκεια. Συγχειλίτιδα προκαλούν η έλλειψη σε ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), η έλλειψη σιδήρου και η ανεπάρκεια ψευδαργύρου. Αυτές οι διατροφικές ανεπάρκειες μπορεί να οφείλονται σε παθολογικές καταστάσεις (π.χ. κοιλιοκάκη).

Συμπτώματα
-Το δέρμα στην άκρη των χειλιών σκάει και δημιουργούνται μικροδιαβρώσεις, οι οποίες εκτείνονται ακτινοειδώς προς το δέρμα και μπορεί να καλύπτονται από κρούστα
-Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει αιμορραγία και να δημιουργηθούν έλκη.
-Πόνος και τσούξιμο

Αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση της συγχειλίτιδας γίνεται φαρμακευτική αγωγή (υδροκορτιζόνη). Αν οφείλεται σε κάποιο σύνδρομο δυσαπορρόφησης ή σε διατροφικές ανεπάρκειες αντιμετωπίζονται με τη χορήγηση της ουσίας που βρίσκεται σε έλλειψη, όπως ενέσεις βιταμίνης Β12 ή πρόσληψη σιδήρου. Αν οφείλεται σε υπερβιταμίνωση Α πρέπει να σταματήσει η κατανάλωση συμπληρωμάτων βιταμινών.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr