Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Ποια είναι τα συμπτώματα

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Ποια είναι τα συμπτώματα

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι ουσιαστικά το μούδιασμα, το μυρμήγκιασμα, η αδυναμία και άλλα προβλήματα στο χέρι σας, λόγω αυξημένης πίεσης στο μέσο νεύρο στον καρπό σας.

Το μέσο νεύρο και πολλοί ακόμα τένοντες περνούν από το το χέρι σας προς την παλάμη μέσα από ένα μικρό χώρο στον καρπό που ονομάζεται καρπιαίος σωλήνας. Το μέσο νεύρο ελέγχει τις κινήσεις και την αίσθηση στον αντίχειρα και στα τρία πρώτα δάχτυλα (όχι στο μικρό σας δάχτυλο).

Η αυξημένη πίεση στο μέσο νεύρο προκαλεί το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα. Η πίεση αυτή μπορεί να προέλθει από διόγκωση ή από οτιδήποτε κάνει τον καρπιαίο σωλήνα μικρότερο σε διάμετρο. Πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν πρήξιμο του μέσου νεύρου, όπως:

-Ασθένειες όπως ο υποθυρεοειδισμός, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο διαβήτης

-Το να κάνετε τις ίδιες κινήσεις με τα χέρια σας ξανά και ξανά, ειδικά αν ο καρπός είναι λυγισμένος προς τα κάτω (δηλαδή η παλάμη σας είναι κάτω από τον καρπό) ή αν κάνετε τις ίδιες κινήσεις του καρπού ξανά και ξανά.

-Εγκυμοσύνη

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα

Τα συμπτώματα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: ήπια και σοβαρά.

Τα ήπια συμπτώματα επηρεάζουν τις περισσότερες φορές την παλάμη και σπανιότερα το χέρι πάνω από τον καρπό, αλλά μπορεί να εξαπλωθούν μέχρι τον ώμο.

-Μούδιασμα ή πόνος στο χέρι, τον βραχίονα, ή τον καρπό που σας ξυπνά μέσα στη νύχτα. Όταν “τινάζετε” ή κινείτε α δάχτυλά σας μπορεί να νιώθετε ανακούφιση.

-Περιστασιακά μπορεί να νιώσετε μυρμήγκιασμα, μούδιασμα, μια αίσθηση σας να τρυπούν “καρφίτσες και βελόνες”, ή πόνο.

-Μούδιασμα ή πόνος που χειροτερεύει, ενώ χρησιμοποιείτε το χέρι ή τον καρπό σας. Είναι πιθανό να το αισθανθείτε αυτό, όταν πιάνετε ένα αντικείμενο με το χέρι σας ή όταν λυγίζετε τον καρπό σας.

-Περιστασιακός πόνος στον πήχη σας μεταξύ του αγκώνα και του καρπού σας.

-Ακαμψία στα δάχτυλα, όταν σηκώνεστε το πρωί.

Τα σοβαρά συμπτώματα προβλήματος στον καρπιαίο σωλήνα μπορεί να εκδηλωθούν με μούδιασμα ή μειωμένη αντοχή και δύναμη στα δάχτυλα, τον αντίχειρα ή το χέρι. Μπορεί να είναι δύσκολο να…

-…κάνετε απλές κινήσεις των χεριών, όπως το βούρτσισμα των μαλλιών σας ή το να κρατήσετε καλά το πιρούνι καθώς τρώτε. Μπορεί επίσης να σας πέφτουν ακούσια αντικείμενα που κρατάτε στο χέρι.

-…πιάσετε ένα αντικείμενο με τον αντίχειρα και το πρώτο δάχτυλο. Αυτό ονομάζεται απώλεια της δύναμης συστολής.

-…χρησιμοποιήστε τον αντίχειρά σας, ενώ κάνετε απλές εργασίες, όπως το άνοιγμα ενός βάζου. Με το μακροχρόνιο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, οι μυς του αντίχειρα μπορεί να ατροφήσουν.

Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται σε τμήματα του χεριού που συνδέονται με το μέσο νεύρο: τον αντίχειρα, τον δείκτη, το μεσαίο δάχτυλο και το ήμισυ του παράμεσου. Το μεσαίο νεύρο δεν επηρεάζει το μικρό σας δάχτυλό σας. Έτσι, αν το μικρό σας δάχτυλο επηρεάζεται, μπορεί να μην έχετε το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα.

Τα συμπτώματα συμβαίνουν συχνά και στα δύο χέρια, αλλά είναι συνήθως πιο έντονα στο ένα. Μπορεί να παρατηρήσετε τα συμπτώματα πρώτη φορά κατά τη νύχτα. Τα άτομα με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα μπορεί να κοιμούνται, αλλά ο πόνος ή το μούδιασμα στο χέρι να τα κάνει να ξυπνήσουν.

 

 

Πηγή: onmed.gr