Σάββατο , 1 Απρίλιος 2023
Σύνδρομο Κοπιωπίας της Όρασης: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Σύνδρομο Κοπιωπίας της Όρασης: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Η χρήση υπολογιστή, τάμπλετ και έξυπνου τηλεφώνου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των περισσότερων ανθρώπων.

Οι συγκεκριμένες συσκευές απαιτούν παρατεταμένη κοντινή/ενδιάμεση όραση, με αποτέλεσμα πολλοί χρήστες τους να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα μάτια τους.

Συμπτώματα

Τα βασικά είναι:
-η ασθενωπία της όρασης
-οι πονοκέφαλοι
-ο ερεθισμός των ματιών
-η διπλή όραση (διπλωπία)

Όλα αυτά περιγράφονται από τη φράση «Σύνδρομο κοπιωπίας της όρασης λόγω χρήσης υπολογιστή» (Computer Vision Syndrome).

Τα συμπτώματα από τη χρήση του υπολογιστή αυξάνονται ανάλογα με τις ώρες ενασχόλησης, αλλά είναι συνήθως προσωρινά και δεν επηρεάζουν τη μακροχρόνια υγεια των ματιών.

Συνήθως υποχωρούν με την παύση της εργασίας στον υπολογιστή, υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου οι ενοχλήσεις παραμένουν και αν δεν αντιμετωπιστούν μπορεί να χειροτερεύσουν.

bigstock Tired Man Sitting Over The Lap 86841587

Αίτια

Τα συμπτώματα κοπιωπίας της όρασης προέρχονται κυρίως από:
-Προβλήματα στη συνεργασία των δύο οφθαλμών.
-Πρόβλημα στην προσαρμογή του ματιού.
-Ανεπαρκή διαθλαστική διόρθωση κυρίως του αστιγματισμού σε νεαρά άτομα, αλλά και της πρεσβυωπίας σε άτομα ηλικίας > 40 ετών.
-Περιβαλλοντικούς παράγοντες που επηρεάζουν τα δάκρυα και οδηγούν σε ξηροφθαλμία.
-Άλλους παράγοντες, όπως η κακή στάση του σώματος, άρα και του κεφαλιού, η λανθασμένη κλίση της οθόνης, η ακατάλληλη θέση της οθόνης του υπολογιστή.

Αντιμετώπιση

Ανάλογα με τις οπτικές σας ανάγκες, ο γιατρός θα καθορίσει τις διορθώσεις που πρέπει να γίνουν. Πιθανές λύσεις είναι τα πολυεστιακά γυαλιά, χρήση διαφορετικού ζεύγους γυαλιών για απόσταση υπολογιστή, φακοί προηγμένης τεχνολογίας που συνδυάζουν ευρύ κοντινό πεδίο και καλή όραση στις ενδιάμεσες αποστάσεις.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr