Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024
Σιτάρι ζέας: Ένα βιολογικό προϊόν στο τραπέζι μας

Σιτάρι ζέας: Ένα βιολογικό προϊόν στο τραπέζι μας

Η ζέα είναι ένα από τα αρχαιότερα δημητριακά που ήταν ευρέως γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες.
Πρόσφατα έχει επανέλθει στο προσκήνιο της αγοράς και μπορεί να αποτελέσει μία από τις πιο κλασικές επιλογές σας για την κουζίνα.
Η καλλιέργειά της είναι τόσο παλιά που δείγματα από ανασκαφές έχουν δείξει ότι καλλιεργούνταν σε προϊστορικούς οικισμούς σε όλο τον ελλαδικό χώρο, ενώ παρουσιαζόταν στις περιγραφές του Ομήρου και του Ηροδότου.
Προοριζόταν κυρίως ως ζωοτροφή για τα οικόσιτα ζώα, λόγω των θετικών επιδράσεων που εξέπεμπε σε αυτά.

Ποια είναι τα ωφέλιμα συστατικά που συγκεντρώνει το σιτάρι ζέας;
Αν και σε σύγκριση με το απλό σιτάρι θεωρείται ότι η αξία του είναι μεγαλύτερη, παρόλα αυτά παραγκωνίστηκε κάτω από την ταμπέλα της ζωοτροφής.

Το σιτάρι ζέας είναι ωφέλιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό, αφού παρουσιάζει 50% περισσότερη ποσότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες απαραίτητες για τον οργανισμό. Τα συστατικά του, όπως έχει αποδειχθεί μπορούν να σταθεροποιήσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, κάνοντάς το ιδανικό για διατροφή ατόμων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.
Το πιο πολυσυζητημένο στοιχείο της ζέας, είναι η χαμηλή περιεκτικότητά της σε γλουτένη, κάνοντάς το σιτάρι και τα προϊόντα που βγάζει εύπεπτα. Στην αγορά η ζέα είναι γενικά διαθέσιμη σε μορφή αλευριού ή ζυμαρικών, εκτός από το κλασικό σιτάρι.
Μπορείτε να βρείτε το σιτάρι ζέας σε όλα τα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως. Έχει την ευχέρεια να αντικαταστήσει πλήρως το κλασικό αλεύρι και σιτάρι, δίνοντας περισσότερη γεύση στα φαγητά σας.

 

 

 

 

Πηγή: neadiatrofis.gr