Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024
Σμηγματορροΐκή δερματίτιδα: Πώς θα απαλλαχθείτε από τις άσπρες νιφάδες

Σμηγματορροΐκή δερματίτιδα: Πώς θα απαλλαχθείτε από τις άσπρες νιφάδες

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι μια κοινή φλεγμονώδης δερματοπάθεια που προκαλεί τη δημιουργία υπόλευκων πλακών σε λιπαρές περιοχές, όπως στο τριχωτό της κεφαλής ή στο εσωτερικό του αυτιού.

Είναι επίσης γνωστή ως νινίδα, όταν εμφανίζεται στα βρέφη, πιτυρίδα ή σμηγματορροϊκό έκζεμα.

Πού οφείλεται

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα οφείλεται σε ένα συνδυασμό υπερπαραγωγής σμήγματος και ερεθισμού από ένα ζυμομύκητα που ονομάζεται Malessezia. Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης είναι οι ακραίες θερμοκρασίες, το λιπαρό δέρμα, το μη συχνό λούσιμο ή καθαρισμός του δέρματος, η χρήση λοσιόν που περιέχουν αλκοόλη, οι δερματοπάθειες (όπως η ακμή), η παχυσαρκία, το στρες.

Συμπτώματα

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί σε πολλές διαφορετικές περιοχές του σώματος. Οι περιοχές που επηρεάζονται συνήθως περιλαμβάνουν:
-το τριχωτό της κεφαλής
-τα φρύδια
-τα βλέφαρα
-τις ρινικές πτυχές
-τα χείλη
-την περιοχή πίσω από τα αυτιά
-το εξωτερικό αυτί
-τις δερματικές πτυχές στον κορμό

Η νινίδα στα μωρά είναι μια αβλαβής, προσωρινή κατάσταση. Εμφανίζεται ως παχιές, σκληρές, κίτρινες ή καφέ φολίδες στο τριχωτό της κεφαλής του παιδιού. Παρόμοιες φολίδες μπορεί να βρεθούν στα βλέφαρα, στα αυτιά, γύρω από τη μύτη και στη βουβωνική περιοχή. Η νινίδα μπορεί να παρατηρηθεί σε νεογέννητα και μικρά παιδιά μέχρι την ηλικία των 3 ετών.

Γενικά, τα συμπτώματα της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας περιλαμβάνουν:

-δερματικές βλάβες

-πλάκες σε μια μεγάλη έκταση

-δερματικές φολίδες, λευκές σαν νιφάδες ή υποκίτρινες, λιπαρές και κολλώδεις, πιτυρίδα

-κνησμό, που μπορεί να επιδεινωθεί εάν υπάρχει μόλυνση

-ήπια ερυθρότητα

-απώλεια τριχών

Αντιμετώπιση

Η πιτυρίδα και η ξηρότητα αντιμετωπίζονται με φαρμακευτικά σαμπουάν.

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα μπορεί να βελτιώνεται το καλοκαίρι, ιδιαίτερα μετά από εξωτερικές δραστηριότητες.

Βρέφη

Κάντε ελαφρό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής του μωρού με τα δάκτυλα ή μια μαλακή βούρτσα για να χαλαρώσετε τις φολίδες και να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή.

Να λούζετε καθημερινά το παιδί με ήπια σαμπουάν για όσο διάστημα υπάρχουν φολίδες. Αφού εξαφανιστούν οι φολίδες, μπορείτε να μειώσετε το λούσιμο σε δύο φορές την εβδομάδα.

Να ξεπλένετε καλά όλο το σαμπουάν.

Βουρτσίστε τα μαλλιά του παιδιού με μια καθαρή, μαλακή βούρτσα μετά από κάθε λούσιμο και αρκετές φορές μέσα στην ημέρα.

Εάν οι φολίδες δεν χαλαρώνουν εύκολα και δεν φεύγουν με το λούσιμο, εφαρμόστε λίγο παραφινέλαιο στο τριχωτό της κεφαλής του μωρού και τυλίξτε με ένα ζεστό, υγρό πανί το κεφάλι για έως μία ώρα πριν το λούσιμο. Στη συνέχεια, λούστε.

Εάν οι φολίδες δεν εξαφανίζονται, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Μπορεί να σας γράψει μια κρέμα ή λοσιόν για εφαρμόσετε στο κεφάλι του μωρού αρκετές φορές την ημέρα.

Πότε πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό

Εάν οι πλάκες της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας εκκρίνουν υγρό ή πύο, σχηματίζουν εφελκίδες ή γίνονται πολύ κόκκινες ή επώδυνες, πρέπει να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικού.

 

Πηγή: onmed.gr