Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Σούπερ προφυλακτικό κατά του HIV

Σούπερ προφυλακτικό κατά του HIV

Στην αγορά αναμένεται να κυκλοφορήσει το πρώτο προφυλακτικό σχεδιασμένο να σκοτώνει τον ιό

Ένα νέο προφυλακτικό, σχεδιασμένο να σκοτώνει τον ιό HIV (ο ιός που προκαλεί το AIDS), αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς το μόνο που λείπει είναι η έγκριση από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή.

Η παραπάνω καινοτομία μας έρχεται από την αυστραλιανή εταιρία βιοτεχνολογίας Starpharma, η οποία ανέπτυξε και εφάρμοσε στο λιπαντικό του προφυλακτικού ένα αντι-ιικό τζελ, που σκοπό έχει να αντιμετωπίσει τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Συγκεκριμένα, το λιπαντικό VivaGel περιέχει ένα ειδικό αντιμικροβιακό φάρμακο, το astodrimer sodium, το οποίο παρασκευάστηκε από την ίδια την εταιρία ειδικά για την αντιμετώπιση του HIV. Μάλιστα, οι δοκιμές που πραγματοποίησε έδειξαν ότι το προφυλακτικό VivaGel είναι αποτελεσματικό στην απενεργοποίηση του 99,9% των περιπτώσεων του ιού του HIV, του έρπητα και των ανθρώπινων κονδυλωμάτων.

Το συγκεκριμένο προφυλακτικό έχει ήδη λάβει πιστοποίηση από την Διοίκηση Θεραπευτικών Προϊόντων της Αυστραλίας, η οποία είναι αντίστοιχη με αυτήν της σήμανσης CE που δίνεται στην ευρωπαϊκή ένωση. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για την μαζική παραγωγή του.

Η κατασκευάστρια εταιρία ελπίζει πως το νέο υπερ-προφυλακτικό, όχι μόνο θα μειώσει τον κίνδυνο εγκυμοσύνης, αλλά θα αποτελέσει και ένα σημαντικό όπλο ενάντια στη μετάδοση του HIV, καθώς και άλλων λοιμώξεων που μεταδίδονται με την ερωτική επαφή.

Πηγή: vita.gr