Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Γερμανία: Η BioNTech είναι πεπεισμένη ότι το εμβόλιο της είναι αποτελεσματικό

Spiegel: H EE θα παραγγείλει 300 εκ. νέα εμβόλια από τις Pfizer/Biontech

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προφανώς διαπραγματεύεται με την γερμανική εταιρία Biontech και την αμερικανική εταίρο της Pfizer τον διπλασιασμό των δόσεων του εμβολίου κατά του κορονοϊού, αναφέρει το περιοδικό «Spiegel», το οποίο επικαλείται κύκλους των διαπραγματευομένων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαπραγματεύεται με την Biontech και την Pfizer την αγορά 100 εκατομμυρίων δόσεων και το δικαίωμα προαίρεσης για άλλες 200 εκατομμύρια δόσεις, γράφει το περιοδικό.

Η Biontech δεν θέλησε να σχολιάσει την πληροφορία όταν ρωτήθηκε από το «Spiegel».

Με τα 600 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου σε αυτήν την περίπτωση, θα ήταν διαθέσιμα αρκετά εμβόλια για τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με το σχήμα δύο δόσεων.

Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των δόσεων μπορεί να παραδοθεί μόνο κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αναφέρει το περιοδικό.

Reuters: Η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά να αγοράσει άλλα 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά με τις εταιρείες Pfizer και BioNTech την πιθανότητα να παραγγείλει έως και 100 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις του εμβολίου τους για την Covid-19, όπως ανέφεραν σήμερα τρεις πηγές που έχουν γνώση του θέματος, καθώς οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών μάχονται για να επιταχύνουν τους εμβολιασμούς.

Η ΕΕ, που έχει πληθυσμό 450 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει παραγγείλει ήδη 200 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου. Η σύμβαση που υπέγραψε τον Νοέμβριο της δίνει το δικαίωμα να αγοράσει άλλα 100 εκατομμύρια. Ο κάθε εμβολιαζόμενος χρειάζεται δύο δόσεις του εμβολίου.

Οι πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters ανέφεραν ότι η ΕΕ επιδιώκει να αγοράσει ακόμη 50 ή 100 εκατομμύρια δόσεις. Αυτά τα εμβόλια θα μπορούσαν να παραδοθούν κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με δύο πηγές. Ωστόσο μία από τις πηγές είπε ότι η παράδοση ενδέχεται να γίνει κατά το τέταρτο τρίμηνο και η τιμή ανά δόση θα παραμείνει η ίδια που είχε συμφωνηθεί με την υπάρχουσα σύμβαση.

Με βάση ένα έγγραφο, η ΕΕ έχει συμφωνήσει να καταβάλει 15,5 ευρώ ανά δόση του εμβολίου.

Ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές, τους αριθμούς ή τις πιθανές παραγγελίες. Ο εκπρόσωπος της Pfizer είπε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει γιατί οι συζητήσεις με τις κυβερνήσεις είναι εμπιστευτικές, ενώ η BioNTech δεν ήθελε να κάνει κάποιο σχόλιο.


Πηγή