Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Σπυράκια: Οι απίστευτες αιτίες που έχετε έξαρση ακμής

Σπυράκια: Οι απίστευτες αιτίες που έχετε έξαρση ακμής

Η ακμή δεν είναι ένα δερματικό πρόβλημα που αφορά μόνο τα άτομα εφηβικής ηλικίας. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν συμπτώματα ακμής στο πρόσωπό τους ακόμα και στην ηλικία των 40 και 50 ετών.

Δείτε τέσσερις λόγους που δεν φανταζόσασταν ότι μπορεί να προκαλούν τα ανεπιθύμητα σπυράκια στην επιδερμίδα σας.

Μαξιλαροθήκες

Λίγοι το αναλογίζονται, αλλά οι μαξιλαροθήκες στις οποίες ακουμπάμε κάθε βράδυ για πολλές ώρες το πρόσωπό μας είναι πολύ πιθανό να έχουν υπολείμματα διάφορων καλλυντικών προϊόντων ή προϊόντων περιποίησης του δέρματος και των μαλλιών, ιδρώτα και σκόνη. Αν δεν τις αλλάζετε τακτικά, τότε κάθε βράδυ ακουμπάτε το πρόσωπό σας σε όλες αυτές τις ουσίες που συσσωρεύονται στην επιδερμίδα σας, κλείνουν τους πόρους του δέρματος και προκαλούν τα σπυράκια της ακμής. Το πρόβλημα, μάλιστα, μπορεί να γίνει πολύ πιο έντονο αν έχετε κατοικίδια τα οποία ανεβαίνουν στο κρεβάτι σας.

Κινητά τηλέφωνα

Έχουν γίνει πλέον… προέκταση του χεριού των περισσότερων ανθρώπων. Αλλά αν το ευαίσθητο δέρμα του προσώπου σας έρχεται συχνά σε επαφή με την οθόνη του κινητού, τότε αυξάνεται η πιθανότητα να εκδηλωθούν τα σπυράκια της ακμής. Ο δερματολόγος και καθηγητής δρ Eric Schweiger από το Ιατρικό Κέντρο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη, υποστηρίζει ότι αυτού του τύπου η ακμή ονομάζεται “μηχανική ακμή” και συμβαίνει όταν δεν επιτρέπουμε σε μια περιοχή του δέρματος να “αναπνέει” για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Είναι ένα είδος ακμής που εμφανίζεται για παράδειγμα στο πηγούνι σε άτομα που φορούν κράνος για αρκετές ώρες της ημέρας, και οφείλεται στο λουράκι που κρατάει το κράνος δεμένο στο κεφάλι τους. Το ίδιο συμβαίνει και με το κινητό τηλέφωνο, όταν το ακουμπάμε στο πρόσωπό μας πολύ συχνά μέσα στην ημέρα. Επίσης, οι οθόνες των κινητών τηλεφώνων είναι εστίες μικροβίων και άλλων ουσιών που είναι βλαβερές για την επιδερμίδα του προσώπου.

Κακή ποιότητα του αέρα στην ατμόσφαιρα

Δεν κινδυνεύει η επιδερμίδα σας μόνο από την ατμοσφαιρική ρύπανση και το καυσαέριο της πόλης όταν βγαίνετε από το σπίτι. Αν δεν φροντίζετε κατάλληλα για το σύστημα φιλτραρίσματος του αέρα σας στο σπίτι σας, οι σκόνες, η βρωμιά και τα βακτήρια στον αέρα μπορεί να αυξηθούν σε τέτοιο βαθμό, ώστε να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τα προβλήματα στο δέρμα σας.

Ρούχα

Αν έχετε έξαρση ακμής στην πλάτη ή σε άλλα σημεία που κατά κανόνα έρχονται σε έντονη επαφή με τα ρούχα σας, τότε είναι πιθανό ότι η αιτία να είναι το γεγονός ότι αυτά τα ρούχα δεν είναι καθαρά. Η βρωμιά και τα βακτήρια στο σώμα σας, συσσωρεύονται κάθε ημέρα και μεταφέρονται από την επιδερμίδα σας πάνω στο υλικό από τα ρούχα που φοράτε, όπου και παγιδεύονται στις ίνες του υφάσματος. Έτσι, κάθε φορά που αυτό το ύφασμα έρχεται και πάλι σε επαφή με το δέρμα, το πρόβλημα επιδεινώνεται, το δέρμα δεν αναπνέει σωστά, οι πόροι κλείνουν με βλαβερές ουσίες και εμφανίζονται σπυράκια.

Πηγή: onmed.gr