Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Στατίνες: Πόσο μειώνουν την πιθανότητα εγκεφαλικού

Στατίνες: Πόσο μειώνουν την πιθανότητα εγκεφαλικού

Η ευερεγετική δράση των στατινών έχει πιστοποιηθεί από πληθώρα ερευνών.

Τα φάρμακα που λαμβάνουν οι ασθενείς για τη μείωση της χοληστερόλης τους ελαττώνουν όχι μόνο τον κίνδυνο για καρδιακά επεισόδια αλλά και τη συχνότητα εμφάνισης εγκεφαλικών.

Μια νέα μεγάλη έρευνα που έγινε από τους επιστήμονες του Heart Protection Study Collaborative Group της Οξφόρδης και, στην οποία συμπεριελήφθησαν 20.500 ασθενείς, εξετάστηκε αναλυτικά η προληπτική δράση της σιμβαστατίνης στα εγκεφαλικά επεισόδια σε ασθενείς υψηλού κινδύνου.

Από τους συμμετέχοντες οι 3.280 είχαν ήδη παθήσεις στο εγκεφαλικό αγγειακό σύστημα, ενώ οι υπόλοιποι 17.256 είχαν αποφρακτικές νόσους των αρτηριών τους ή διαβήτη.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η σιμβαστατίνη στο τέλος του 2ου έτους της μελέτης μείωσε κατά 25% τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στους ασθενείς σε σύγκριση με τους ασθενείς που έπαιρναν εικονικό φάρμακο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η μεγάλη αυτή έρευνα, επιβεβαιώνει τις ευεργετικές επιδράσεις των στατινών αναφορικά με την πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων. Οι στατίνες μειώνουν τον κίνδυνο ενός ισχαιμικού εγκεφαλικού αλλά όχι ενός αιμορραγικού. Ωστόσο, όπως αναφέρουν τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν την πλειονότητα των εγκεφαλικών και οφείλονται σε απόφραξη μιας αρτηρίας που τροφοδοτεί τον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρές βλάβες.

 

 

 

Πηγή: onmed.gr