Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Στρεπτόκοκκος: Ποιες οι διαφορές από τον απλό πονόλαιμο

Στρεπτόκοκκος: Ποιες οι διαφορές από τον απλό πονόλαιμο

Σε όλους μας έχει συμβεί να νιώσουμε στον λαιμό μας πόνο, δυσκολία στην κατάποση και σαν να μας “γδέρνει” και να μας “τρώει”. Τις περισσότερες φορές αυτό είναι απλά το σύμπτωμα ενός κοινού κρυολογήματος ή ενός ερεθισμού από αλλεργίες, από τον ξηρό αέρα ή από σκόνες.

Αλλά κάποιες φορές μπορεί να οφείλεται σε μόλυνση με το βακτήριο του στρεπτόκοκκου και όταν συμβαίνει αυτό, η θεραπεία είναι πολύ διαφορετική.

Ο λόγος που είναι τόσο σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ του στρεπτόκοκκου και του απλού πονόλαιμου είναι ότι ο στρεπτόκοκκος προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη (στρεπτόκοκκου ομάδας Α) και ο απλός πονόλαιμος συνήθως προκαλείται από έναν ιό.

Η αντιβιοτική θεραπεία μπορεί να ελαττώσει τα συμπτώματα και τη διάρκεια της ασθένειας μόνο αν τα βακτήρια είναι η αιτία του πόνου. Χωρίς αντιβιοτικά, μια μόλυνση στρεπτόκοκκου μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές που επηρεάζουν την καρδιά ή άλλα όργανα.

Πώς θα καταλάβετε αν έχετε απλό πονόλαιμο ή αν έχετε μολυνθεί από στρεπτόκοκκο

Υπάρχουν ασυνήθιστα σημάδια στο εσωτερικό του λαιμού;

111phototake rm photo of strep throat

Δεν είναι τυχαίο που το πρώτο πράγμα που κάνει ένας γιατρός είναι να κοιτάξει μέσα στο στόμα μας. Ο στρεπτόκοκκος συχνά παράγει λευκές κηλίδες στο λαιμό και τις αμυγδαλές, καθώς και κόκκινες, πρησμένες αμυγδαλές. Επίσης, μπορεί να υπάρχει πύον στο πίσω μέρος του λαιμού.

Υπάρχουν συμπτώματα κρυολογήματος;

102corbis rf photo of girl blowing nose

Ο βήχας και η καταρροή μπορεί να επηρεάσουν και τον λαιμό σας, αλλά αυτά τα συμπτώματα είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλωθούν από τον στρεπτόκοκκο. Όταν έχετε ρινική συμφόρηση (μπούκωμα) ή καταρροή (συνάχι), καθώς και άλλα συμπτώματα κρυολογήματος που συνοδεύουν τον πονόλαιμό σας, τότε είναι σχεδόν απίθανο να έχετε προσβληθεί από στρεπτόκοκκο.

Πόσο υψηλός είναι ο πυρετός σας;

103istock photo of man checking thermometer

Τα κρυολογήματα μερικές φορές μπορεί να προκαλέσουν πυρετό, αλλά αυτό είναι σχετικά σπάνιο. Ένας πόνος στο λαιμό που συνοδεύεται από πυρετό πάνω από 38°C αυξάνει την πιθανότητα του στρεπτόκοκκου.

Είναι πρησμένοι οι λεμφαδένες σας;

104imagesource rf photo of mother checking daughters throat

Ο στρεπτόκοκκος μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στους λεμφαδένες στον λαιμό. Οι λεμφαδένες είναι υπεύθυνοι για την παγίδευση και την καταστροφή των μικροβίων. Όταν μέρος του σώματος έχει μολυνθεί, οι πιο κοντινοί λεμφαδένες έχουν την τάση να διογκώνονται καθώς εκτελούν αυτήν ακριβώς την διαδικασία.

Πόσο πολύ πονάει ο λαιμός;

105getty rm photo of man with sore throat

Ένας πονόλαιμος που προκαλείται από κρυολόγημα μπορεί να είναι αρκετά επώδυνος, αλλά αυτό συνήθως περνάει μετά από μερικές ημέρες. Ο στρεπτόκοκκος τείνει να είναι εκδηλώνεταιο με έναν πιο οξύ και επίμονο πόνο, σε σημείο που ο ασθενής είναι δύσκολο να καταπιεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο στρεπτόκοκκος μπορεί να προκαλέσει ναυτία, έλλειψη όρεξης, ή πόνο στο κεφάλι και την κοιλιά.

Υπάρχουν εξανθήματα;

106cdc photo of scarlet fever rash

Ένα λίγο πιο σπάνιο σημάδι μόλυνσης από στρεπτόκοκκο είναι ένα εξάνθημα που εμφανίζεται στον λαιμό και το στήθος, προτού τελικά εξαπλωθεί στο υπόλοιπο σώμα. Όταν εμφανίζεται ένα τέτοιο εξάνθημα, η λοίμωξη είναι γνωστή ως οστρακιά. Αν και τα εξανθήματα σε όλο το σώμα μπορεί να είναι κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό, συνήθως θα αρχίσει να περνάει μετά από μερικές ημέρες. Η θεραπεία με αντιβιοτικά μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τις επιπλοκές της λοίμωξης από στρεπτόκοκκο.

 

 

Πηγή: onmed.gr