Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών Η τροφή που προστατεύει από τις επιπτώσεις

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Η τροφή που προστατεύει από τις επιπτώσεις

Υπολογίζεται ότι μία στις 10 γυναίκες πάσχουν από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, το οποίο χαρακτηρίζεται από κύστεις στις ωοθήκες, διαταραχές της εμμήνου ρύσεως και αύξηση των επιπέδων της τεστοστερόνης που φυσιολογικά είναι χαμηλά στις γυναίκες.

Στις επιπτώσεις του συνδρόμου περιλαμβάνονται η αύξηση του σωματικού βάρους, ηυπογονιμότητα, η αυξημένη τριχοφυΐα στο πρόσωπο και το σώμα και τα δερματικά προβλήματα, ενώ μακροπρόθεσμα συμβάλλει στον κίνδυνο εκδήλωσης μεταβολικών και καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Νέα ιρανική μελέτη κατάληξε στο συμπέρασμα ότι η σόγια και τα προϊόντα της μπορούν να βελτιώσουν την καρδιολογική και την μεταβολική υγεία των γυναικών χάρη στα φυτικά «οιστρογόνα» που περιέχουν.

Στην έρευνα συμμετείχαν 70 γυναίκες ηλικίας 18 έως 40 ετών, οι οποίες έπασχαν από το σύνδρομο.

Οι μισές από αυτές άρχισαν να παίρνουν καθημερινά και επί 12 εβδομάδες ένα συμπλήρωμα των 50 mg από ισοφλαβόνες σόγιας (αντιστοιχούν σε 500 ml γάλα σόγιας) και οι υπόλοιπες ένα συμπλήρωμα από ανενεργό ουσία (εικονικό συμπλήρωμα).

bigstock Soy Milk With Soya Beans 103348664

Πριν και μετά την περίοδο λήψης των συμπληρωμάτων οι εθελόντριες υποβλήθηκαν σε εξετάσεις αίματος, οι οποίες έδειξαν πως όσες είχαν πάρει τις ισοφλαβόνες σόγιαςείχαν παρουσιάσει μείωση των επιπέδων της ινσουλίνης που κυκλοφορούσε στο αίμα τους, καθώς και ελάττωση των επιπέδων της τεστοστερόνης, των τριγλυκεριδίων και της κακής (LDL) χοληστερόλης στο αίμα.

Ειδικά η μείωση της ινσουλίνης είναι πολύ σημαντική, διότι υποδηλώνει ότι είχε μειωθεί η αντοχή του οργανισμού τους στην ινσουλίνη που πιστεύεται ότι βρίσκεται στη βάση του συνδρόμου.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να ωφεληθούν από την ένταξη της σόγιας στην διατροφή τους, μέσω της βελτίωσης της μεταβολικής και καρδιαγγειακής λειτουργίας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ζατολάχ Ασεμί, από το Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών Kashan, στο Ιράν.

Οι επιστήμονες συστήνουν στις γυναίκες που πάσχουν από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών να καταναλώνουν δύο ποτήρια γάλα σόγιας, το οποίο προστατεύει από την καρδιοπάθεια και τον τύπου 2 διαβήτη.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση Κλινικής Ενδοκρινολογίας & Μεταβολισμού» (JCEM).

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr