Πέμπτη , 4 Αύγουστος 2022
Συχνές ερωτήσεις για την άνοια και το Αλτσχάιμερ

Συχνές ερωτήσεις για την άνοια και το Αλτσχάιμερ

Ο όρος άνοια αναφέρεται σε ένα «σύνδρομο» το οποίο αποτελεί μια συλλογή από συμπτώματα και ενδείξεις. Η άνοια είναι το σύνδρομο κατά το οποίο τα άτομα αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης καθώς και προβλήματα σε άλλους τομείς οι οποίοι ελέγχονται από τον εγκέφαλο, όπως ο λόγος, η προσοχή κ.λπ. Το σύνδρομο της άνοιας έχει πολλές αιτίες, αλλά η πλέον συχνότερη (σε ποσοστό 60%-70%) είναι η νόσος Αλτσχάιμερ.

Ποια είναι τα συχνότερα είδη άνοιας

Μέχρι σήμερα έχουν περιγραφεί πάνω από 100 είδη άνοιας, διαφορετικής αιτιολογίας. Τα συνηθέστερα είναι:

α) Η νόσος Αλτσχάιμερ, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% του συνόλου.

β) Η αγγειακή άνοια, σε ποσοστό 20%.

γ) Η άνοια με σωμάτια Lewy, σε ποσοστό 15%.

Ακολουθούν μετωποκροταφικές άνοιες, η άνοια της νόσου Πάρκινσον κ.ά.

Ποια είναι τα συμπτώματα της άνοιας

Τα συχνότερα συμπτώματα της άνοιας είναι τα εξής:

– εξασθένηση της μνήμης

– προβλήματα προσανατολισμού

– δυσκολία σε ορισμένες απλές δραστηριότητες (ντύσιμο, τηλεφωνήματα)

– διαταραχές της σκέψης και του λόγου

– διαταραχές της συμπεριφοράς και αλλαγή στοιχείων του χαρακτήρα, π.χ. ανησυχία και επιθετικότητα

Η άνοια είναι κληρονομική;

Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε σήμερα, η μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων άνοιας τύπου Αλτσχάιμερ δεν είναι κληρονομικής μορφής. Πρόσφατα ανακαλύφθηκαν κάποια γονίδια τα οποία σχετίζονται με την νόσο. Ωστόσο, η ύπαρξή τους δεν συνεπάγεται εμφάνιση της νόσου, απλώς αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης της. Σε έναν περιορισμένο αριθμό οικογενειών, όπου η εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ εντοπίζεται σε νεαρές ηλικίες, έχει βρεθεί μια γενετική μεταλλαγή η οποία και ευθύνεται για την ασθένεια.

bigstock D medical background with a m 123519761

H άνοια παρουσιάζεται και σε άτομα νεότερης ηλικίας;

Η άνοια εκδηλώνεται συνήθως σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Υπάρχει, ωστόσο, μια μικρή ομάδα ασθενών που εμφανίζουν συμπτώματα άνοιας πριν από την ηλικία των 60 ετών.

Θεραπεύεται η άνοια;

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να σταματήσουμε την εξέλιξη της ασθένειας, τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται φαρμακευτικές ουσίες οι οποίες επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου και ελέγχουν τα συμπτώματά της.

Γιατί έχει σημασία η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας;

Η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας έχει σημασία γιατί:

– Αν και δεν υπάρχει ριζική θεραπεία για την άνοια, υπάρχουν σήμερα φάρμακα στην διάθεση μας που επιβραδύνουν την εξέλιξη της νοητικής έκπτωσης (παροδικά).

– Υπάρχουν επίσης φάρμακα που μπορούν να ελέγξουν σε σημαντικό βαθμό τα ψυχιατρικά συμπτώματα της νόσου.

Η νόσος επηρεάζει όχι μόνο τον ασθενή, αλλά και το ευρύτερο οικογενειακό του περιβάλλον. Οι ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ δημιουργούν συχνά με την συμπεριφορά τους στους περιθάλποντες τους (άμεσο οικογενειακό περιβάλλον) ποικίλα συναισθήματα που δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμα.

Οι παραπάνω πληροφορίες είναι απλώς ενδεικτικές και προέρχονται από την σχετική βιβλιογραφία. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι υποκαθιστούν τις πληροφορίες που μπορεί να σας παρέχει ο γιατρός σας, ο οποίος είναι ο καταλληλότερος για να σας ενημερώσει σχετικά με τη νόσο, αλλά και τη θεραπευτική αντιμετώπιση της.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: Ελληνική Εταιρεία νόσου Alzheimer