Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Tα οφέλη της διακοπής καπνίσματος και οι «σύμμαχοί» σας σε αυτή τη διαδικασία

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το φθινόπωρο αποτελεί την ιδανική εποχή για ανανέωση, νέα ξεκινήματα και την υιοθέτηση περισσότερων θετικών για την υγεία και την καθημερινότητά μας συνηθειών.

Αυτός είναι ο λόγος που την περίοδο που διανύουμε, πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι θέτουν τους στόχους της νέας σεζόν, αποφασίζοντας, μεταξύ άλλων, να απαλλαγούν από την ενοχλητική και βλαβερή για τους ίδιους και τους γύρω τους συνήθεια του καπνίσματος.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που ετοιμάζεστε να κόψετε το κάπνισμα, το πιθανότερο είναι πως ανησυχείτε για το αν θα καταφέρετε να μείνετε προσηλωμένοι στον στόχο σας. Διότι παρά το γεγονός ότι γνωρίζετε πως το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία σας, αισθάνεστε εξαρτημένοι από αυτό.

Όσο δύσκολη και αν φαντάζει η διακοπή του καπνίσματος, τα νέα είναι καλά για όλους εκείνους που επιθυμούν να κάνουν σύντομα το τελευταίο τους τσιγάρο. Διότι εν έτει 2019, υπάρχουν σύγχρονες επιλογές στις οποίες μπορεί κάποιος να στραφεί προκειμένου να αισθάνεται σίγουρος πως θα κόψει το κάπνισμα σε κάθε μορφή του και κυρίως, ότι δεν θα το βάλει ξανά στη ζωή του.

Στη λίστα που ακολουθεί, θα ανακαλύψετε τους πολύτιμους «συμμάχους» που θα σας βοηθήσουν σε αυτό το ταξίδι και φυσικά, όλες τις πληροφορίες που αξίζει να γνωρίζετε προκειμένου να κόψετε συνειδητά και οριστικά το κάπνισμα.

Αναλογιστείτε τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος και θέστε ημερομηνία

Προκειμένου να ξεκινήσετε τη διαδικασία διακοπής του καπνίσματος, καλό να είστε σίγουροι και αποφασισμένοι για την επιλογή σας. Για να το κάνετε αυτό, αρκεί να θέσετε μία ημερομηνία έναρξης του εγχειρήματός σας και να αναλογιστείτε τους κινδύνους που κρύβει η συνήθεια του καπνίσματος και φυσικά, τα οφέλη -και δη τα άμεσα- που συνοδεύουν τη διακοπή του.

Για παράδειγμα, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως ακόμη και μερικές ώρες αφότου κάνετε το τελευταίο σας τσιγάρο, η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός παλμός σας παλμός επανέρχονται σε φυσιολογικά επίπεδα, το οξυγόνο στο αίμα σας αυξάνεται, έχετε περισσότερη ενέργεια και μειώνεται ο κίνδυνος εμφράγματος. Μάλιστα, πέντε χρόνια χωρίς τσιγάρο αρκούν για να περιορίσουν στο μισό τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα -σε σχέση πάντα με τα δεδομένα που υπάρχουν αναφορικά με τα ποσοστά ανάπτυξης της συγκεκριμένης ασθένειας στους καπνιστές.

 

Προσπαθήστε να βρείτε τους κατάλληλους συμμάχους

Φυσικά, η άμεση διακοπή του καπνίσματος δεν είναι εύκολη υπόθεση για πολλούς καπνιστές. Αυτός είναι ο λόγος που αξίζει να αφιερώσετε λίγο από τον χρόνο σας, προκειμένου να ανακαλύψετε τους συμμάχους εκείνους οι οποίοι θα σας βοηθήσουν να διακόψετε τη βλαβερή αυτή συνήθεια σταδιακά, περιορίζοντας ουσιαστικά την έντονη επιθυμία για τσιγάρο, ούτως ώστε να είστε σίγουροι πως θα μείνετε προσηλωμένοι στον στόχο σας. Στις μέρες μας, υπάρχουν ευτυχώς επιλογές, και πιο συγκεκριμένα φαρμακευτικά προϊόντα που συνδράμουν στη διακοπή του καπνίσματος, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν κάθε καπνιστή. Για την ακρίβεια, η κατάλληλη θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης μπορεί να σας βοηθήσει να διπλασιάσετε τις πιθανότητες να διακόψετε οριστικά αυτή τη συνήθεια. Σε συνδυασμό με τη στήριξη κάποιου ειδικού, οι πιθανότητες εξαπλασιάζονται!

Στην περίπτωση, λοιπόν, που επιθυμείτε να κόψετε το κάπνισμα μπορείτε -για παράδειγμα- να στραφείτε σε ειδικά προϊόντα, όπως τσίχλες με νικοτίνη που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την ανάγκη σας για τσιγάρο. Φροντίστε απλώς να επιλέξετε την κατάλληλη δοσολογία, ανάλογα με το πόσο καπνίζετε. Θα τις έχετε πάντα μαζί σας και θα αποτελέσουν μία γρήγορη και ευέλικτη λύση που θα σας ανακουφίζει κάθε φορά που θα αισθάνεσθε ότι ενδέχεται να υποκύψετε στην παλιά, βλαβερή σας συνήθεια.

Εκτός από τις κλασική επιλογή της τσίχλας με νικοτίνη, βέβαια, στις μέρες μας υπάρχουν και άλλα σύγχρονα προϊόντα διακοπής του καπνίσματος τα οποία αξίζει να γνωρίζετε. Για παράδειγμα, η επιλογή ενός στοματικού σπρέι νικοτίνης είναι ιδιαίτερα δημοφιλής καθώς μπορεί να προσφέρει ταχύτατη ανακούφιση από την ανάγκη για τσιγάρο σε μόλις 60 δευτερόλεπτα.

man at the sea 

Μία ακόμη πρακτική και εύκολη επιλογή για να κόψετε το κάπνισμα, περιορίζοντας την έντονη επιθυμία για τσιγάρο, αποτελεί εκείνη ενός διαδερμικού εμπλάστρου. Και αυτό διότι απελευθερώνει σταθερές ποσότητες νικοτίνης οι οποίες συσσωρεύονται στο μέγιστο το απόγευμα, όταν ο κίνδυνος υποτροπής είναι πιο έντονος, ενώ την ίδια ώρα βοηθά στον έλεγχο της έντονης επιθυμίας για τσιγάρο για έως και 16 ώρες.

Βέβαια, οι φανατικοί καπνιστές, δηλαδή, εκείνοι που καπνίζουν αρκετά και δυσκολεύονται περισσότερο να διακόψουν τη βλαβερή αυτή συνήθεια, μπορούν να επιλέξουν ένα πιπάκι με νικοτίνη που υποκαθιστά ουσιαστικά την έντονη εξάρτηση από τις κινήσεις του καπνίσματος, απελευθερώνοντας παράλληλα ελεγχόμενη ποσότητα φαρμακευτικής νικοτίνης.

Αλλάξτε συνήθειες και καταπολεμήστε την ανάγκη για κάπνισμα

Αφού ανακαλύψετε το κατάλληλο προϊόν διακοπής καπνίσματος -δηλαδή εκείνο που εξυπηρετεί τις ανάγκες σας- είναι σημαντικό να προχωρήσετε σε μερικές αλλαγές στην καθημερινότητά σας, προκειμένου να περιορίσετε ακόμη περισσότερο την ανάγκη για τσιγάρο και να αισθάνεσθε σίγουροι πως δεν θα επιστρέψετε σε αυτό.

Αλλάξτε συνήθειες που έχετε συνδέσει με τη διαδικασία του καπνίσματος και θα δείτε διαφορά. Για παράδειγμα, αρχίστε να πίνετε τσάι αντί για καφέ το πρωί, επιλέξτε να διασκεδάζετε σε καταστήματα στα οποία απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα και στραφείτε στην άθληση. Με τους κατάλληλους συμμάχους στο πλευρό σας, θα πετύχετε τον στόχο σας, όσο δύσκολος και μακρινός και αν φαντάζει σε πρώτο στάδιο. Φροντίστε απλώς να επιλέξετε το σωστό προϊόν διακοπής καπνίσματος για τη δική σας περίπτωση και να διπλασιάσετε έτσι τις πιθανότητες να απαλλαγείτε οριστικά από το τσιγάρο.


Πηγή