Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Tα 4 χαρακτηριστικά που συνδέονται με κατάχρηση αλκοόλ στην εφηβεία

Όλοι οι γονείς γνωρίζουν ότι η περίοδος της εφηβείας είναι συνδεδεμένη με εξάρσεις επαναστατικότητας και μεταβολές της διάθεσης.

Οι επιστήμονες κατέληξαν σε τέσσερα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που υποδεικνύουν ότι το παιδί σας κινδυνεύει να αντιμετωπίσει πρόβλημα με το αλκοόλ.

Τα ευρήματα αποτελούν τη συνέχεια έρευνας που διεξήχθη το Μάιο, σύμφωνα με την οποία οι έφηβοι που πίνουν συχνά μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αυτοκτονίας στην ηλικία των 20.

Ως υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ορίζεται από τους ειδικούς η κατανάλωση πάνω από 8 μονάδες για τους άνδρες και πάνω από 6 μονάδες για τις γυναίκες.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης ανέλυσαν την επιστημονική βιβλιογραφία σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας από τον Ιανουάριο του 2006 έως τον Φεβρουάριο του 2017.

Τα δύο χαρακτηριστικά γνωρίσματα της προσωπικότητας που έχουν μελετηθεί περισσότερο είναι η παρορμητικότητα και η αναζήτηση εμπειριών.

Η παρορμητικότητα συνδέεται με κακή ικανότητα σχεδιασμού, δυσκολία στη διατήρηση της προσοχής και ριψοκίνδυνη συμπεριφορά.

Η αναζήτηση εμπειριών συνδέεται με την ανάγκη για περιπέτεια και τον ενθουσιασμό, την προτίμηση σε απρόβλεπτες καταστάσεις και την επιθυμία για ανάληψη κινδύνου απλά για την εμπειρία.

Τα αγόρια είναι πιο πιθανό να έχουν τα δύο παραπάνω χαρακτηριστικά, αναφέρουν οι ερευνητές.

Για τα κορίτσια που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ, ισχυρός παράγοντας κινδύνου αναδείχθησε ο νευρωτισμός.

Τα παιδιά που έχουν σε βαθμό πάνω από το μέσο όρο τα ακόλουθα τέσσερα χαρακτηριστικά, έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν προβλήματα με το αλκοόλ και τα ναρκωτικά:

Παρορμητικότητα

Συνδέεται κυρίως με την κατάχρηση διεγερτικών (συμπεριλαμβανομένης της κοκαΐνης και συνταγογραφούμενων φαρμάκων). Τα παιδιά που δεν σκέφτονται πριν ενεργήσουν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Αναζήτηση εμπειριών

Συνδέεται με την κατάχρηση αλκοόλ και κάνναβης. Οι έφηβοι συχνά λένε ότι πίνουν και παίρνουν ναρκωτικά εξαιτίας της πλήξης που νιώθουν.

Άγχος

Κάνει τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στην κατάχρηση κατασταλτικών ουσιών, όπως είναι το αλκοόλ, τα ηρεμιστικά και τα οπιοειδή.

Απαισιοδοξία

Συνδέεται με κατάχρηση κατασταλτικών ουσιών, κυρίως από παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση που πιστεύουν ότι έχουν αποτύχει σε όλους τους τομείς.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους ατυχημάτων που έχουν ως αποτέλεσμα τραυματισμό, βία και αντικοινωνική συμπεριφορά, απώλεια αυτοελέγχου και λανθασμένες κινήσεις, όπως το σεξ χωρίς προφυλάξεις.

Η τακτική κατάχρηση αλκοόλ επηρεάζει πολλά ζωτικά όργανα, όπως ο εγκέφαλος, η καρδιά, το ήπαρ, το πάγκρεας και το νευρικό σύστημα. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ στην εφηβεία μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα βλάβη στον εγκέφαλο, καθώς επιφέρει μόνιμες αλλαγές στο DNA.

Διαβάστε επίσης:

Το αλκοόλ προκαλεί πρόωρη γήρανση: Δείτε γιατί

Έφηβοι και προβλήματα ύπνου: Τι δείχνουν για τον ψυχισμό τους


Πηγή