Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Τα απαραίτητα του φαρμακείου των διακοπών και ... φύγατε

Τα απαραίτητα του φαρμακείου των διακοπών και … φύγατε

Οι διακοπές έφτασαν και κάποιοι από εμάς θα ταξιδέψουν σε κοντινούς ή μακρινούς προορισμούς με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. ΟΙ βαλίτσες ετοιμάζονται και θα πρέπει να προβλεφθεί χώρος και για το πλέον απαραίτητο και χρήσιμο αντικείμενο των διακοπών: ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ.

Πρώτον, θα σας προφυλάξει από ενδεχομένους κινδύνους και δεύτερον θα σας απαλλάξει από το άγχος της αναζήτησης ανοιχτού φαρμακείου, τη στιγμή που θα βρεθείτε σε απόλυτη ανάγκη.

Καλό θα ήταν να μην μείνετε σε σκέψεις του τύπου : « Διακοπές είμαι, τι μπορεί να συμβεί;» αλλά να προνοήσετε και να σκεφτείτε τις περιπτώσεις όπως το τσίμπημα μέλισσας, κάποια αλλεργία, να φάτε κάτι αλλοιωμένο που θα σας πειράξει στο στομάχι, τον έντονο πονοκέφαλο από την υψηλή θερμοκρασία, τον πιθανό πονόλαιμο από το aircondition κ.α.

Τι πρέπει όμως να περιλαμβάνει το φαρμακείο των διακοπών;

• Πονοκέφαλος Η καλοκαιρινή περίοδος είναι η περίοδος του χρόνου που για αρκετούς ανθρώπους που πάσχουν από ημικρανία ή κεφαλαλγία τάσεως χαρακτηρίζεται από επιδείνωση των πονοκεφάλων τους, εξαιτίας κυρίως των υψηλών θερμοκρασιών. Καλό θα είναι να έχετε μαζί σας αναλγητικά, όπως η ιβουπροφαίνη (Nurofen), που στα 400mg, είναι εξαιρετικά γρήγορη αποτελεσματική.

• Γαστρεντερολογικές διαταραχές: Για την περίπτωση που μπορεί να έχετε ναυτίες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, καλό θα ήταν να έχετε δραμαμίνες μαζί σας. Επίσης, για καούρα και δυσπεψία μετά από ένα γεύμα, συμπεριλάβετε στο φαρμακείο σας αλγηνικά σκευάσματα όπως το Gaviscon σε δισκία ή μονοδόσεις, τα οποία σας ανακουφίζουν μέσα σε 15 λεπτά από τη λήψη και διαρκούν μέχρι και 8 ώρες.

• Εγκαύματα: Η πολύωρη έκθεση στον ήλιο χωρίς την καλή προστασία μπορεί να σας δημιουργήσει εγκαύματα. Σε περίπτωση ενός ήπιου εγκαύματος, θα σας φανεί χρήσιμη μια κρέμα με πανθενόλη ενώ μεγάλη ανακούφιση προσφέρουν και τα τοπικά στεροειδή σε μορφή κρέμας, αλοιφής ή τζελ, τα οποία χρειάζεται να έχετε μαζί σας.

• Πόνος και πυρετός τόσο για παιδιά όσο και για εσάς. Είναι αποδεδειγμένο ότι κατά τη διάρκεια των διακοπών τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζουμε κάποιο περιστατικό πυρετού ή πόνου. Είναι λοιπόν απαραίτητο να έχετε μαζί σας κάποιο αναλγητικό όπως η ιβουπροφαίνη για τα παιδιά(Nurofen for children) ή Νurofen express για σας.

• Τσιμπήματα /Αλλεργίες: Τα τσιμπήματα των κουνουπιών, μελισσών, τσούχτρας κτλ ποτέ δεν ξέρετε κατά πόσο θα σας προκαλέσουν κάποιες ήπιες ή μη αλλεργικές αντιδράσεις. Για τις ήπιες περιπτώσεις, μια αντιισταμινική αλοιφή είναι πάντα χρήσιμη, ενώ καλό είναι να έχετε μαζί σας επίσης και μια κορτιζονούχα με λίγο τοπικό αντιβιοτικό.

• Χτύπημα ή γδάρσιμο: Οι γάζες, το βαμβάκι και το αντισηπτικό είναι απαραίτητα σε περίπτωση που τραυματίσετε το πόδι ή το χέρι σας.

• Πόνοι περιόδου: Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, συμβαίνουν πολύ συχνά διαταραχές στην έμμηνο ρύση των γυναικών, οι οποίες τις περισσότερες φορές δημιουργούν προβλήματα στις καλοκαιρινές διακοπές. Τα αντιφλεγμονώδη όπως η ιβουπροφαίνη, που βρίσκεται ως δραστική ουσία για παράδειγμα στο «Nurofen Express και Πόνοι Περιόδου», στοχεύει άμεσα στη λύση του προβλήματος καθώς δρα μόλις σε 15 λεπτά και διαρκεί έως και 8 ώρες. Συνεπώς χρειάζεστε μόνο ένα χάπι κάθε 8 ώρες, γεγονός που σας βοηθά στην άμεση και εύκολη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Επίσης εκτός από τις παραπάνω περιπτώσεις, στο φαρμακείο θα τοποθετήσετε και όλα τα φάρμακα που λαμβάνετε συστηματικά.
Τέλος, φροντίστε να διατηρήσετε το φαρμακείο σας σωστά, τόσο στις μετακινήσεις σας, όσο και κατά τη διάρκεια των διακοπών. Αν το ταξίδι είναι πολύωρο, βάλτε τα φάρμακά σας σε μια ισοθερμική τσάντα για να μην υποστούν αλλοιώσεις λόγω της υψηλής θερμοκρασίας. Κατά τη διάρκεια των διακοπών σας διατηρείστε το φαρμακείο σας σε δροσερό και ξηρό χώρο.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr