Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Τα ένοχα σημάδια της χαμηλής τεστοστερόνης

Τα “ένοχα” σημάδια της χαμηλής τεστοστερόνης

Για πολλούς άνδρες, οι επιπτώσεις της χαμηλής τεστοστερόνης είναι πιο εμφανείς, καθώς το σώμα γερνάει. Λόγω της μηχανικής φυσιολογίας του σώματός τους, οι άνδρες θα βιώσουν μια σημαντική μείωση στην παραγωγή τεστοστερόνης, καθώς πλησιάζουν τα 50 χρόνια ζωής.

Δεδομένου ότι η τεστοστερόνη χρησιμοποιείται κυρίως για την ενίσχυση της φυσικής ανάπτυξης και την αύξηση της σεξουαλικής ορμής, ο εγκέφαλος ερμηνεύει τη γήρανση ως το τέλος της αναπαραγωγικής περιόδου της ζωής του ατόμου.

Το χαμηλό επίπεδο τεστοστερόνης μπορεί επίσης να επηρεάσει τους άνδρες σε άλλα στάδια της ζωής τους, αφού έχει αποδειχτεί ότι συχνά είναι αποτέλεσμα μιας υποκείμενης ορμονικής ανισορροπίας. Τα σωματικά συμπτώματα της ορμονικής ανισορροπίας μπορούν εύκολα να διαγνωστούν.

Δείτε τα σημάδια εκείνα που υποδηλώνουν ότι έχετε χαμηλή τεστοστερόνη.

Δυσκολία στην στύση: Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα των χαμηλών επιπέδων τεστοστερόνης είναι η δυσκολία να επιτευχθεί στύση. Καθώς η τεστοστερόνη παίζει σημαντικό ρόλο στην σωματική διέγερση του σώματος, τα μειωμένα επίπεδα αυτής της ισχυρής ορμόνης μπορεί να κάνουν δύσκολο για τους άνδρες να επιτύχουν επαρκή φυσική διέγερση για να έχουν σεξουαλική επαφή.

Χαμηλή διάθεση για σεξ: Η τεστοστερόνη είναι επίσης άμεσα υπεύθυνη για την επιθυμία του άντρα για σεξουαλική επαφή. Τυπικά, ένας άντρας φτάνει στο μέγιστο των σεξουαλικών του ορμών στο μέσο της τρίτης δεκαετίας της ζωής του (23-27 ετών). Παρά το γεγονός ότι η επιθυμία για σεξ θα παραμείνει αναλλοίωτη για πολλά χρόνια μετά από αυτή την κορύφωση, δεν είναι ασυνήθιστο για ένα άτομο να χάσει την επιθυμία του για σεξ καθώς πλησιάζει την ηλικία των 50 ετών.

Μειωμένη ποσότητα σπέρματος κατά την εκσπερμάτιση: Ο όγκος του σπέρματος ενός άνδρα που παράγεται κατά την εκσπερμάτιση μπορεί να επηρεάσει άμεσα τις πιθανότητες του ζευγαριού για σύλληψη παιδιού. Καθώς μειώνονται τα επίπεδα τεστοστερόνης, το σώμα παράγει πολύ λιγότερο σπέρμα, καθιστώντας όλο και πιο δύσκολη την γονιμοποίηση.

Απώλεια μαλλιών: Αν και η πτώση των μαλλιών στον άντρα θεωρείται κάτι συνηθισμένο όσο εκείνος μεγαλώνει, η πραγματική αιτία που συμβαίνει αυτό μπορεί να είναι τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Η τεστοστερόνη επηρεάζει την ανάπτυξη των τριχών, καθώς και το πόσο δυνατές είναι αυτές σε άντρες κάθε ηλικίας.

Απώλεια μυικής μάζας: Καθώς οι άνδρες αναπτύσσουν νέους μυς και ασκούνται, το σώμα εκκρίνει αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης, που τους επιτρέπει να ανακάμψουν πιο γρήγορα από την άσκηση. Όταν οι άνδρες μεγαλώνουν, το σώμα τους μειώνει την παραγωγή της τεστοστερόνης και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη μυϊκή ανάπτυξη και, στη συνέχεια, μειωμένα επίπεδα ενέργειας.

Κόπωση και μειωμένα επίπεδα ενέργειας: Η ζωτικότητα ενός άνδρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα επίπεδα τεστοστερόνης του. Όσο περισσότερη τεστοστερόνη υπάρχει στον οργανισμό του, τόσο περισσότερη ενέργεια και διάθεση θα έχει για να διατηρήσει τον τρόπο ζωής του. Καθώς μειώνονται τα επίπεδα τεστοστερόνης, οι άνδρες μπορεί να βρεθούν με λιγότερη διαθέσιμη ενέργεια για να κάνουν τα πράγματα που απολάμβαναν στο παρελθόν.

Πηγή: onmed.gr