Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024
Τα μικρόβια που μας περιβάλλουν φέρουν την υπογραφή μας

Τα μικρόβια που μας περιβάλλουν φέρουν την υπογραφή μας

Μέχρι τώρα ξέραμε το σύννεφο αρώματος και, μάλιστα, κολακευόμασταν όταν μας έλεγαν ότι μας χαρακτηρίζει μια συγκεκριμένη, ευχάριστη μυρωδιά.
Τώρα Αμερικανοί επιστήμονες μας… προσγειώνουν ανώμαλα, αποκαλύπτοντας ότι κάθε άνθρωπος περιβάλλεται και από το προσωπικό του «συννεφάκι» μικροβίων.

Αυτό το… νέφος μικροβίων συνιστά την προσωπική σφραγίδα καθενός και αν περνά κανείς μέσα από το νέφος ή σε απόσταση ενός μέτρου, αυτό θα «βρέχει» ξένα βακτήρια πάνω στο δέρμα του και μέσα στους πνεύμονές του. Αυτό εξήγησε ο επικεφαλής των ερευνητών James F. Meadow, από το Κέντρο Βιολογίας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του Όρεγκον. Είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώθηκε ότι ανά πάσα στιγμή ο καθένας μας εκπέμπει στον αέρα γύρω του εκατομμύρια βακτήρια από το προσωπικό μικροβίωμά του, το οποίο περιλαμβάνει δισεκατομμύρια μικροοργανισμούς, περίπου δεκαπλάσιους σε σχέση με τα ανθρώπινα κύτταρα.

Αυτή η ξεχωριστή μικροβιακή «υπογραφή» θα μπορούσε ακόμη και να ταυτοποιηθεί, λένε οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PeerJ». Πειραματίστηκαν με 11 ανθρώπους, των οποίων ανέλυσαν γενετικά τα μικρόβια που συνέλλεξαν από δείγματα στον αέρα.

Όπως φάνηκε, είναι δυνατό να ταυτοποιήσει κάποιος κάποιον, μόνο από τη διακριτή μικροβιακή «ταυτότητά» του μέσα σε λίγες ώρες. Αν και πολλά είδη βακτηρίων είναι κοινά σε όλους τους ανθρώπους (π.χ. οι στρεπτόκοκκοι), κάθε άνθρωπος έχει ξεχωριστούς συνδυασμούς μικροβίων.

Η ανακάλυψη αυτή, πέρα από την ιατρική σημασία της (μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών εξάπλωσης μιας ασθένειας στους κλειστούς χώρους), πιθανώς μελλοντικά θα αξιοποιηθεί και στην εγκληματολογία.

 

 

 

 

 

Πηγή: neadiatrofis.gr