Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Τα τακούνια-στιλέτο «γερνούν» τις αρθρώσεις

Τα τακούνια-στιλέτο «γερνούν» τις αρθρώσεις

Προκαλούν αλλαγές στο βάδισμα, όπως σε όσους υποφέρουν από αρθριτικά

Τα τακούνια-στιλέτο μπορεί να θεωρούνται από τα πιο… σέξι αξεσουάρ της γυναικείας γκαρνταρόμπας και εμφάνισης, ωστόσο τις περισσότερες φορές οι γυναίκες που τα φοράνε για πολλές ώρες υποφέρουν… κι ας μην το δείχνουν.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα τα ψηλά τακούνια (8-9 πόντων) μπορεί να αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης αρθριτικών.

Ερευνητές από τις ΗΠΑ βρήκαν, ότι τα τακούνια ύψους 8 περίπου εκατοστών προκαλούν αλλαγές στο βάδισμα, παρόμοιες με αυτές που εμφανίζονται εξαιτίας του γήρατος και των αρθριτικών στα γόνατα.

Τα ευρήματα αυτά μπορεί να εξηγούν το γιατί η οστεοαρθρίτιδα είναι δύο φορές πιο κοινή στις γυναίκες, απ’ ό,τι στους άντρες.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, οι ερευνητές από΄την Καλιφόρνια ανέφεραν το εξής: «Επειδή οι γυναίκες και οι άντρες έχει παρατηρηθεί ότι έχουν παρόμοια εμβιομηχανική του γόνατος, όταν περπατούν ξυπόλυτοι, οι διαφορές μεταξύ των υποδημάτων που επιλέγουν τα δύο φύλα, ειδικά τα ψηλοτάκουνα παπούτσια στις γυναίκες, έχουν ενοχοποιηθεί ως πιθανός παράγοντας για υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας σε αυτές».

Η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας, η οστεοαρθρίτιδα, προκαλείται από τη φθορά του χόνδρου που βοηθά τις αρθρώσεις να πραγματοποιούν διάφορες κινήσεις. Οι σκληρές, πρησμένες και επίπονες αρθρώσεις μπορεί να δυσκολέψουν το περπάτημα, κάνοντας το ανέβασμα από τις σκάλες μια πολύ δύσκολη υπόθεση.

Η ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ μελέτησε το βάδισμα 14 γυναικών, καθώς περπατούσαν με διαφορετικούς τύπους παπουτσιών, από αθλητικά μέχρι ψηλοτάκουνα.

Όσο πιο ψηλά ήταν τα τακούνια, τόσο πιο πολύ άλλαζε το βάδισμά τους, συμπεριλαμβανομένης της κίνησης των γονάτων τους.

Σύμφωνα με τη μελέτη των ερευνητών, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Orthopaedic Research, αν μάλιστα μια γυναίκα είναι παχύσαρκη, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο.

«Πολλές από τις αλλαγές που παρατηρήθηκαν με τα ψηλά τακούνια και το βάρος των γυναικών, ήταν παρόμοιες με αυτές που εμφανίζονται εξαιτίας της φυσιολογικής διαδικασίας του γήρατος και της εξέλιξης της οστεοαρθρίτιδας. Αυτό υποδηλώνει, ότι η χρήση ψηλοτάκουνων παπουτσιών, ειδικά όταν συνδυάζεται και με μεγάλο σωματικό βάρος, μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας στις γυναίκες».

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr