Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Ταμπόν Οδηγίες ορθής χρήσης για να μην κινδυνεύσετε

Ταμπόν: Οδηγίες ορθής χρήσης για να μην κινδυνεύσετε

Το καλοκαίρι πολλές γυναίκες καταφεύγουν στη χρήση ταμπόν στη διάρκεια του έμμηνου κύκλου, προκειμένου να κάνουν μπάνιο στη θάλασσα ή την πισίνα.

Το ταμπόν είναι ασφαλές στο νερό, αλλά η λανθασμένη χρήση του και η αμέλεια αυξάνει τις πιθανότητες ενδομήτριας λοίμωξης και τοξικού σοκ.

Το τοξικό σοκ παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στην αρχή της δεκαετίας του 1980 εξαιτίας ενός συγκεκριμένου τύπου ταμπόν.

Το εν λόγω προϊόν αποτελείτο από υλικά, τα οποία ευνοούσαν την ανάπτυξη του μικροβίου με την ονομασία «χρυσίζων σταφυλόκοκκος». Το συγκεκριμένο μικρόβιο προκαλεί φλεγμονή στο επιθήλιο του κόλπου και απελευθερώνει τοξίνες που μπορούν να αποβούν εξαιρετικά επικίνδυνες, απειλώντας ακόμη και τη ζωή της γυναίκας που το χρησιμοποιεί.

Παρότι ο συγκεκριμένος τύπος ταμπόν αποσύρθηκε από την αγορά, νεότερες επιστημονικές μελέτες κατέδειξαν ότι μια από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης τοξικού σοκ είναι ο χρόνος παραμονής του ταμπόν στον κόλπο.

Τα συμπτώματα του τοξικού σοκ είναι έντονος πονοκέφαλος, αίσθημα σύγχυσης, ίλιγγος, τάση για λιποθυμία και εμετό, διάρροια, υψηλός πυρετός και η εμφάνιση εξανθήματος στην περιοχή των παλαμών και των πελμάτων, παρόμοιου με ηλιακό έγκαυμα.

Στην περίπτωση εμφάνισης του συνδρόμου, επιβάλλεται η άμεση μεταφορά της πάσχουσας στο νοσοκομείο, ώστε το φαινόμενο να αντιμετωπιστεί με ισχυρές δόσεις αντιβιοτικών φαρμάκων και ενδοφλέβιας χορήγησης υγρών για την υποστήριξη του κυκλοφορικού.

bigstock tampon 85639385

Μέθοδοι πρόληψης

-Πλένετε καλά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι πριν από την τοποθέτηση.

-Μην αφήνετε το ταμπόν στον κόλπο για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 5 ωρών.

-Μην φοράτε το ταμπόν όταν κοιμάστε. Προτιμήστε το ταμπόν στη διάρκεια της μέρας και την σερβιέτα για τη νύχτα.

-Διαβάζετε πάντα τις οδηγίες που υπάρχουν στο εσωτερικό της συσκευασίας του προϊόντος.

-Η τοποθέτηση και η αφαίρεσή του θα πρέπει να γίνονται με μεγάλη προσοχή.

-Η χρήση ταμπόν από μη βαμβακερό ή εξαιρετικά απορροφητικό υλικό θα πρέπει να αποφεύγεται.

-Μην χρησιμοποιείτε ταμπόν το διάστημα που προηγείται της περιόδου, γιατί προκαλεί ξηρότητα κόλπου και ανάπτυξη μικροβίων.

 

 

 

Πηγή: onmed.gr