Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Τατουάζ: Σε ποιες περιπτώσεις αντενδείκνυται

Τατουάζ: Σε ποιες περιπτώσεις αντενδείκνυται

Η πρόοδος στο τομέα της δερματοστιξίας έχει καταστήσει τη διαδικασία πιο ασφαλή από ποτέ.

Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι κίνδυνοι, οι βασικότεροι εκ των οποίων είναι οι αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις στο σημείο έγχυσης της χρωστικής ή η δημιουργία κοκκιωμάτων, στην προσπάθεια του οργανισμού να απομακρύνει τις χρωστικές.

Οι χρωστικές που προκαλούν τα περισσότερα προβλήματα είναι οι κόκκινες, πράσινες, κίτρινες ή μπλε, με κάποιες από αυτές να διεγείρονται από την ηλιακή ακτινοβολία.

Η κακή και ελλιπής αποστείρωση των εργαλείων, όπως και η πλημμελής περιποίηση της περιοχής στη συνέχεια, εξάλλου, μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση, ή και μετάδοση σοβαρών νοσημάτων όπως η ηπατίτιδα Β και C και ο τέτανος και το HIV-AIDS.

Φυσικά, δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί και να αποφευχθεί η εκδήλωση αλλεργίας.

Στις περισσότερες από τις περιπτώσεις αυτές τα προβλήματα είναι παροδικά και αντιμετωπίσιμα με την κατάλληλη αγωγή.

Αυτή μπορεί να είναι συντηρητική, με την χορήγηση αντιβιοτικών, ή επεμβατική, όπως το laser.

Τα συμπτώματα συνήθως είναι τοπικά στο σημείο του τατουάζ, όπως ένα εξάνθημα ή μίαδερματίτιδα που εκδηλώνεται με οίδημα, ερυθρότητα ή/και φαγούρα.

Σε πραγματικά σπάνιες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί γενικευμένα συμπτώματα, όπως με τη μορφή κνίδωσης ή αναφυλαξίας.

Σε περίπτωση μόλυνσης μπορεί να υπάρξει κάποια διόγκωση, πόνος ή ερυθρότητα και κνησμός. Εάν έχει παραμεληθεί η περιοχή, μπορεί να υπάρξει και εκροή πύου.

bigstock Tattooist Makes A Tattoo Clos 88468613

Πότε αντενδείκνυνται

Τα άτομα που σχεδιάζουν να κάνουν τατουάζ στο σώμα τους θα πρέπει να εξετάσουν προηγουμένως μια σειρά από αντενδείξεις, οι οποίες είναι οι εξής:

-χρόνιες δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση

-παθήσεις διαταραχής της επούλωσης που δημιουργούν χηλοειδή

-ανοσοκαταστολή λόγω διάφορων παραγόντων

-διαταραχές πήξης του αίματος

-εγκυμοσύνη

Εάν ενδιαφέρεστε να κάνετε τατουάζ, θα πρέπει να επιλέξετε κατάλληλα εκπαιδευμένους επαγγελματίες, οι οποίοι εκτός από το αισθητικό αποτέλεσμα προστατεύουν την υγεία του πελάτη.

Ιδανικά μπορείτε να επισκεφθείτε κάποιο δερματολόγο που θα αξιολογήσει το ιστορικό σας ή θα σας συστήσει κάποια εξέταση για να ελέγξει εάν υπάρχουν αντενδείξεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr