Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Τελικά χρειαζόμαστε 8 ποτήρια νερό την ημέρα;

Τελικά χρειαζόμαστε 8 ποτήρια νερό την ημέρα;

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS) αποκαλύπτει για πρώτη φορά τους μηχανισμούς που ελέγχουν την πρόσληψη υγρών στον ανθρώπινο οργανισμό και πώς αυτοί προστατεύουν από την υπερενυδάτωση. Τα νέα στοιχεία αμφισβητούν τον παραδοσιακό κανόνα που λέει ότι πρέπει να πίνουμε καθημερινά 8 ποτήρια νερό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Μονάς της Αυστραλίας, διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος προωθεί την ενεργοποίηση μιας λειτουργίας που ονομάζεται «αναστολή κατάποσης» όταν η πρόσληψη υγρών ξεπερνά τα φυσιολογικά επίπεδα. Η λειτουργία αυτή εξασφαλίζει επαρκή ενυδάτωση και παράλληλαπροστασία από την υδατική δηλητηρίαση.

«Πρέπει απλώς να κάνουμε αυτό που απαιτεί το σώμα μας, δηλαδή να πίνουμε υγρά με βάση το πόσο διψάμε και όχι με βάση κάποιο περίπλοκο πρόγραμμα ενυδάτωσης» αναφέρει ο καθηγητής Μάικλ Φάρελ από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ανακαλύψεων του Πανεπιστημίου Μονάς, σύμφωνα με το Science Daily.

bigstock Pouring Water 2915921

Σύμφωνα με τα πειράματα που πραγματοποίησαν οι ερευνητές, όταν πίνουμε νερό με το ζόρι –για παράδειγμα επειδή πιστεύουμε ότι πρέπει– τότε καταβάλλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια κατά την κατάποση. «Το αντανακλαστικό της κατάποσης αναστέλλεται όταν υπάρχει επάρκεια νερού στον οργανισμό» δηλώνει ο Φάρελ.

«Έχουν καταγραφεί περιστατικά όπου αθλητές-μαραθωνοδρόμοι κατανάλωσαν υπερβολική ποσότητα νερού και έχασαν τη ζωή τους λόγω αυτού». Ο θάνατος από υπερβολική κατανάλωση νερού –ο οποίος είναι βέβαια εξαιρετικά σπάνιος– οφείλεται στη λεγόμενη υπονατριαιμία, κατάσταση στην οποία τα επίπεδα νατρίου στο αίμα πέφτουν υπερβολικά, προκαλώντας συμπτώματα όπως ο λήθαργος, η ναυτία και οι σπασμοί.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr