Παρασκευή , 1 Μάρτιος 2024
Τέσσερα ανησυχητικά συμπτώματα στο στόμα και τι σημαίνουν

Τέσσερα ανησυχητικά συμπτώματα στο στόμα και τι σημαίνουν

Προβλήματα στα ούλα, τα δόντια ή τη γλώσσα μπορεί να αποτελούν ενδείξεις για προβλήματα υγείας που έχουν διαφύγει της προσοχής μας. Εάν ταλαιπωρείστε ξαφνικά από έντονες ενοχλήσεις, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας για μια αναλυτική εξέταση και αξιολόγηση.

Παρακάτω θα δείτε τέσσερα συχνά συμπτώματα που εμφανίζονται στη στοματική κοιλότητα και τι μπορεί να σημαίνουν.

1. Τρύπες στα δόντια

Εάν μέχρι τώρα δεν είχατε κάνει πολλά σφραγίσματα και ξαφνικά ο οδοντίατρος σας πει ότι χρειάζεστε τουλάχιστον πέντε, καλό θα ήταν να ελέγξετε τα επίπεδα του σακχάρου σας. Ειδικά εάν δεν καταναλώνετε πολλή ζάχαρη (γλυκά, αναψυκτικά κ.λπ.), η φθορά των δοντιών μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι ο οργανισμός σας δυσκολεύεται να επεξεργαστεί τα σάκχαρα, επομένως ίσως κινδυνεύετε από διαβήτη. Η ανεπαρκής ρύθμιση του σακχάρου έχει σαν αποτέλεσμα αυτό να συσσωρεύεται και στο σάλιο, προωθώντας την ανάπτυξη των βακτηρίων που καταστρέφουν τα δόντια.

2. Εκτεταμένη φθορά του σμάλτου

Η καούρα είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα που ταλαιπωρεί πολύ κόσμο κατά καιρούς, εάν όμως είναι πολύ συχνή (πάνω από δύο φορές την εβδομάδα επί σειρά εβδομάδων) μπορεί να υποδεικνύει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, τα οξέα από το στομάχι μετακινούνται ανοδικά προς τον οισοφάγο, με σύνηθες επακόλουθο το χαρακτηριστικό «κάψιμο» στο κέντρο του στήθους. Όταν τα οξέα του στομάχου παλινδρομούν έως τη στοματική κοιλότητα, φθείρουν σταδιακά το σμάλτο των δοντιών, κυρίως στην εσωτερική πλευρά της οδοντοστοιχίας. Η διάβρωση που προκαλούν τα οξέα συμβαίνει αργά, οπότε μπορεί να μην είναι εμφανής, όμως ο οδοντίατρος είναι σε θέση να την αναγνωρίσει κατά την εξέταση.

bigstock Close up of woman having her t 94510823

3. Ούλα που ματώνουν

Η αυξημένη ευαισθησία των ούλων –εάν δεν οφείλεται στην πολύ σκληρή οδοντόβουρτσα– ενδέχεται να υποδεικνύει ουλίτιδα, δηλαδή φλεγμονή στον ιστό των ούλων λόγω συσσώρευσης πλάκας. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η ουλίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερες επιπλοκές, όπως η περιοδοντίτιδα.

5. Λευκά σημάδια στη γλώσσα

Τα λευκά σημάδια επάνω στη γλώσσα μπορεί να υποδεικνύουν καντιντίαση, δηλαδή λοίμωξη στο στόμα από τον μύκητα Κάντιντα. Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη ή ξηροστομία ή που το ανοσοποιητικό τους δεν λειτουργεί σωστά είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν τη συγκεκριμένη επιπλοκή.

 

 

 

 

 

Πηγή: health.com