Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Τεστ αναπνοής προβλέπει τον καρκίνο του στομάχου

Τεστ αναπνοής προβλέπει τον καρκίνο του στομάχου

Ένα απλό τεστ ανάλυσης της αναπνοής θα προβλέπει εάν ασθενείς με γαστρεντερικά προβλήματα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο στο στομάχι.

Όπως αναφέρει η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Gut, το τεστ ανιχνεύει σύνθετες χημικές ουσίες ώστε να εντοπίζει το μοναδικό «αναπνευστικό αποτύπωμα» όσων έχουν εμφανίσει επικίνδυνες προκαρκινικές αλλοιώσεις.

Εάν το τεστ αποδειχθεί αποτελεσματικό στο πλαίσιο εκτενών κλινικών δοκιμών, θα φανεί εξαιρετικά χρήσιμο για τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου στο στομάχι, ώστε οι ασθενείς να λάβουν θεραπεία όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα.

Στις περισσότερες χώρες της Δύσης, ο καρκίνος του στομάχου συνήθως εντοπίζεται αρκετά αργά, όταν οι πιθανότητες επιβίωσης είναι πια λιγοστές. Αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή τα συμπτώματα –όπως η δυσπεψία και ο στομαχόπονος– μπορεί να υποδεικνύουν πολλές άλλες παθήσεις. Έτσι, ο έγκαιρος εντοπισμός των καρκινικών αλλοιώσεων θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της πρόγνωσης για τους ασθενείς.

Το σχετικό δημοσίευμα του BBC αναφέρει πως το νέο τεστ βασίστηκε σε παλαιότερες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από ερευνητές στο Ισραήλ, τη Λετονία και την Κίνα.

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν το τεστ βάσει της θεωρίας ότι η αναπνοή των ατόμων με καρκίνο αποτελεί μια «υπογραφή», καθώς υπάρχουν σε αυτήν ίχνη χημικών ουσιών που δεν ανευρίσκονται στην αναπνοή υγιών ατόμων.

Δοκιμή που πραγματοποιήθηκε σε 145 άτομα απεδείχθη αρκετά επιτυχής, καθώς το τεστ φάνηκε να εντοπίζει τόσο τις καρκινικές όσο και τις προκαρκινικές αλλοιώσεις. Υπήρχαν, ωστόσο, περιπτώσεις που το τεστ υπέδειξε λανθασμένα αυξημένο κίνδυνο.

Επί του παρόντος το τεστ δοκιμάζεται στο πλαίσιο εκτενούς έρευνας που περιλαμβάνει χιλιάδες ασθενείς από την Ευρώπη.

Πηγή: onmed.gr