Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024
Τεστ αίματος «ανιχνεύει» το Αλτσχάιμερ

Τεστ αίματος «ανιχνεύει» το Αλτσχάιμερ

Διαγιγνώσκει την ασθένεια 10 χρόνια πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων

Ένα νέο τεστ αίματος για το Αλτσχάιμερ θα μπορούσε να «ανιχνεύσει» τη νόσο ακόμη και 10 χρόνια προτού γίνει η κλινική διάγνωση.

Το τεστ παρουσιάστηκε σε ένα συνέδριο στις ΗΠΑ και σύμφωνα με τους επιστήμονες θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό των ασθενών, που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, έτσι ώστε να ξεκινήσουν τη θεραπεία ή να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους νωρίτερα.

Οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούσαν ακόμη να συμμετέχουν σε κλινικές δοκιμές για την εξεύρεση νέων θεραπειών.

Ήδη, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Telegraph, το τεστ αυτό αναγνωρίζει ανάμεσα στους ασθενείς και τους υγιείς ηλικιωμένους με ακρίβεια 100%.

«Θα χρειαστεί να γίνουν πολλές δοκιμές και επικυρώσεις, όμως είναι πολύ αισιόδοξος» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής και νευροεπιστήμονας στο Εθνικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση, Δημήτριος Καπογιάννης, σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα

Το τεστ αίματος βρίσκεται ακόμη στα πρώτα στάδια ανάπτυξης και έχει εκτιμηθεί μόνο σε 174 άτομα. Απαιτείται να γίνουν περαιτέρω δοκιμές σε μεγαλύτερο δείγμα ανθρώπων και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προτού επεκταθεί η χρήση του.

Ωστόσο, μια εταιρεία βιοτεχνολογίας που εδρεύει στην Καλιφόρνια χρηματοδοτεί την έρευνα και είναι διατεθειμένη να ξεκινήσει την εμπορική παραγωγή του τεστ.

Τα ευρήματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ένωσης για τις Νευροεπιστήμες (Society for Neuroscience) που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Ουάσινγκτον.

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr