Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
«Θεραπεία» για την κατάθλιψη οι καλοί φίλοι

«Θεραπεία» για την κατάθλιψη οι καλοί φίλοι

Ένας ευρύς κοινωνικός κύκλος μπορεί να αποτελέσει «θεραπεία» για την κατάθλιψη, δηλώνει ο Βρετανός ερευνητής Τόμας Χάουζ, ο οποίος μετείχε σε σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B.

Οι έφηβοι δεν κινδυνεύουν να εκδηλώσουν συμπτώματα κατάθλιψης εάν κάνουν παρέα με άτομα μελαγχολικά, αλλά μπορούν αντιθέτως να βοηθήσουν τους τελευταίους να βελτιώσουν την διάθεσή τους, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μαθηματικό μοντέλο για να επαληθεύσουν εάν η διάθεση περίπου 2.000 Αμερικανών εφήβων θα μπορούσε να είναι «μεταδοτική». Όχι μόνον δεν εντόπισαν ενδείξεις μετάδοσης, αλλά ανακάλυψαν ότι ένας μεγάλος αριθμός από φίλους με καλή διάθεση θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες να εμφανίσει κανείς κατάθλιψη και να διπλασιάσει τις πιθανότητες αποκατάστασης κάποιου που είναι μελαγχολικός σε διάστημα 6 ως 12 μηνών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), σχεδόν 350 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από κατάθλιψη.

«Σε κοινωνικό επίπεδο, εάν ενθαρρύνουμε τις φιλίες μεταξύ των εφήβων, αυξάνουμε τις πιθανότητες ο κάθε έφηβος να έχει έναν επαρκή αριθμό φίλων με καλή διάθεση και να επωφελείται από μια ασπίδα προστασίας», σημείωσε ο Χάουζ.

«Αυτό επιτρέπει να μειωθούν οι πιθανότητες να υπερισχύσει η κατάθλιψη (ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τη νόσο αυτή σε μια δεδομένη στιγμή)», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια μέθοδο «που είναι οικονομική και ενέχει μηδαμινούς κινδύνους».

Οι ερευνητές σημειώνουν επίσης ότι μπόρεσαν να αποδείξουν πως το ωφέλιμο αποτέλεσμα δεν συνδέεται με την φυσική τάση των ανθρώπων να συνδέονται με δεσμούς φιλίας με ανθρώπους που τους μοιάζουν.

Από αυτό συνάγεται το συμπέρασμα ότι εάν κάποιοι έφηβοι που είναι μελαγχολικοί, όπως και οι φίλοι τους, πίνουν πολύ αλκοόλ, τα οινοπνευματώδη ποτά θα πρέπει να ενοχοποιούνται για την κατάθλιψη κι όχι οι φίλοι τους, καταλήγουν οι επιστήμονες.

 

 

 

Πηγή: onmed.gr