Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024
Τι μπορεί να προκαλέσει η τοξική μούχλα στον εγκέφαλο

Τι μπορεί να προκαλέσει η τοξική μούχλα στον εγκέφαλο

Αμερικανοί επιστήμονες εξετάζουν παλαιά κτίρια στη Νέα Υόρκη ώστε να μελετήσουν την ακριβή επίδραση της τοξικής μούχλας στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Υποστηρίζουν ότι η κακή ποιότητα αέρα σε ένα κτίριο λόγω της τοξικής μούχλας μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου, οδηγώντας σε εναλλαγές της διάθεσης, εκρήξεις θυμού ή νοητική κατάπτωση.

Μάλιστα, η έκθεση σε τοξική μούχλα μπορεί να εξηγήσει γιατί ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα παλιά κτίρια είναι «στοιχειωμένα».

«Οι εμπειρίες που παραθέτουν όσοι δηλώνουν ότι έχουν βρεθεί σε ένα στοιχειωμένο κτίριο θυμίζουν τα ψυχολογικά ή νευρολογικά συμπτώματα που εκδηλώνουν άτομα που έχουν εκτεθεί σε τοξική μούχλα», δηλώνει ο καθηγητής Shane Rogers από το Πανεπιστήμιο Κλάρκσον της Νέας Υόρκης. Η ψυχοδραστική επίδραση ορισμένων μυκήτων είναι γνωστή, αναφέρει ο καθηγητής, όμως δεν είναι ακόμη απολύτως βέβαιο εάν ισχύει κάτι αντίστοιχο για τη μούχλα που αναπτύσσεται στους εσωτερικούς χώρους.

Σωματικά συμπτώματα, όπως η κρίση αλλεργίας ή άσθματος, μπορούν να αποδοθούν στην έκθεση σε μούχλα, ωστόσο η επίδραση αυτής στη λειτουργία του εγκεφάλου παραμένει αμφιλεγόμενη στους επιστημονικούς κύκλους.

Έχει παρατηρηθεί βέβαια ότι ψυχολογικά συμπτώματα, όπως οι εναλλαγές της διάθεσης, η υπερκινητικότητα, ο παράλογος θυμός αλλά και η γνωστική κατάπτωση έχουν παρατηρηθεί πολλάκις σε άτομα που εκτίθενται σε μούχλα.

Ο Rogers και οι συνεργάτες του εξετάζουν επί του παρόντος την ποιότητα αέρα σε κτίρια της Νέας Υόρκης που φέρεται να «κατοικούνται» από πνεύματα ώστε να διαπιστώσουν εάν η μούχλα στο εσωτερικό τους μπορεί να αποτελέσει λογική εξήγηση για το φαινόμενο.

Θα συγκρίνουν τα δείγματα από τα κτίρια αυτά με δείγματα από κτίρια στα οποία δεν έχει παρατηρηθεί μεταφυσική δραστηριότητα για να δουν αν διαφέρουν οι τύποι μυκήτων στις δύο περιπτώσεις.

 

 

Πηγή: onmed.gr