Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Τι δείχνει για την προσωπικότητά σας αν πίνετε τον καφέ σας σκέτο

Τι δείχνει για την προσωπικότητά σας αν πίνετε τον καφέ σας σκέτο

Σκεφτήκατε ποτέ ότι η αγάπη σας για τον σκέτο καφέ, τη μαύρη σοκολάτα ή το τόνικ μπορεί να αποκαλύπτει σημαντικές πληροφορίες για την προσωπικότητά σας;

Τη θεωρία αυτή υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ στην Αυστρία.

Δύο επιμέρους πειράματα που περιελάμβαναν συνολικά περίπου 1.000 άτομα υπέδειξαν ότι η αγάπη για τροφές και ποτά με πικρή γεύση συνδέεται με ορισμένα «σκοτεινά» χαρακτηριστικά της προσωπικότητας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι αγαπούν το σκέτο καφέ, το κακάο χωρίς προσθήκη ζάχαρης, τα ραπανάκια και άλλες τροφές ή ποτά με χαρακτηριστικά πικρή γεύση επιδεικνύουν συχνότερα στοιχεία μακιαβελισμού, σαδισμού και ναρκισσισμού. Αυτό σημαίνει ότι έχουν τάσεις υποκρισίας, ιδιοτέλειας, αναλγησίας, εγωισμού, ματαιοδοξίας και ταυτόχρονα είναι πιο πιθανό να απολαμβάνουν τον πόνο τον άλλων και να έχουν χαμηλά επίπεδα ενσυναίσθησης (συναισθηματική ταύτιση).

Τα νέα ευρήματα αποτελούν, σύμφωνα με τους ερευνητές, «τα πρώτα εμπειρικά τεκμήρια ότι οι προτιμήσεις για την πικρή γεύση συνδέονται με ‘μοχθηρά’ χαρακτηριστικά της προσωπικότητας». «Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι το πόσο αγαπά κανείς πικρές τροφές και πικρά ποτά συσχετίζεται σταθερά με το πόσο ‘σκοτεινή’ είναι η προσωπικότητά του.»

Στο πλαίσιο του πρώτου πειράματος, 500 άντρες και γυναίκες, με μέση ηλικία τα 35 έτη, έπρεπε να βαθμολογήσουν μια σειρά από φαγητά και ποτά. Η λίστα περιελάμβανε ίσο αριθμό γλυκών, αλμυρών και πικρών τροφών/ποτών. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν τέσσερα διαφορετικά ερωτηματολόγια αξιολόγησης της προσωπικότητας: Το πρώτο αφορούσε σε στοιχεία επιθετικότητας, το δεύτερο σε στοιχεία μακιαβελισμού, ψυχοπάθειας και ναρκισσισμού, το τρίτο στα πέντε βασικά γνωρίσματα της προσωπικότητας (Big 5) και το τελευταίο σε τάσεις σαδισμού (Comprehensive Assessment of Sadistic Tendencies).

Το δεύτερο πείραμα ήταν παρόμοιο με το πρώτο και περιελάμβανε ανεξάρτητο δείγμα 450 ατόμων. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν τα ευρήματα του πρώτου πειράματος.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση Appetite.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr