Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024
Τι είναι η οστρακιά που σαρώνει φέτος την Αγγλία

Τι είναι η οστρακιά που σαρώνει φέτος την Αγγλία

Με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας 50ετίας εξαπλώνεται, σύμφωνα με στοιχεία η Οστρακιά στη Βρετανία. Μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου είχαν αναφερθεί 1.265 νέα κρούσματα με αυξητικές, μάλιστα, τάσεις.

Εξαιτίας του ότι είναι εξαιρετικά μεταδοτική, οι υγειονομικές Αρχές της Βρετανίας βρίσκονται σε συναγερμό, προειδοποιώντας πως αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα θέτει τους ασθενείς σε αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών.

Τι είναι όμως η οστρακιά;

Η οστρακιά είναι παιδική ασθένεια που οφείλεται στο μικρόβιο που λέγεται β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος.
Το συγκεκριμένο μικρόβιο παράγει μια ουσία (τοξίνη), η οποία προκαλεί το χαρακτηριστικό εξάνθημα στα ευαίσθητα παιδιά.

Δεν προκαλούν όλοι οι στρεπτόκοκκοι οστρακιά, ούτε εκδηλώνουν όλα τα παιδιά την ασθένεια. Μπορεί δύο αδέρφια να μολυνθούν από τον ίδιο στρεπτόκοκκο και μόνο το ένα να εμφανίσει οστρακιά.

Συμπτώματα

Ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει πυρετό, πόνο στην κοιλιά, εμετούς ή πονόλαιμο. Το εξάνθημα εμφανίζεται δυο μέρες μετά, ξεκινά από το λαιμό και το πρόσωπο, ενώ αφήνει ανεπηρέαστη την περιοχή γύρω από το στόμα.

Το εξάνθημα παρουσιάζεται πρώτα κάτω από τις μασχάλες και στους βουβώνες και στη συνέχεια επεκτείνεται σε όλο το σώμα. Το εξάνθημα αποτελείται από μικρές κόκκινες κηλίδες οι οποίες δίνουν την εντύπωση του βελούδου. Εξαφανίζεται αν το πιέσετε με το χέρι.

Γύρω από τις αρθρώσεις στα παιδιά με οστρακιά μπορεί να παρατηρήσετε κόκκινες γραμμές, που λέγονται σημείο Pastia. Το εξάνθημα διαρκεί 4-5 μέρες και σταδιακά εξαφανίζεται ξεφλουδίζοντας το δέρμα.

Η γλώσσα στους ασθενείς με οστρακιά στην αρχή είναι άσπρη, στη συνέχεια γίνεται κατακόκκινη και η επιφάνεια της μοιάζει με την επιφάνεια της φράουλας για αυτό λέγεται μοροειδής γλώσσα. Οι αμυγδαλές είναι κόκκινες και καλυμμένες με πύον. Επίσης οι αδένες στο λαιμό μπορεί να είναι διογκωμένοι.

Ο χρόνος που χρειάζεται για να εκδηλώσει την οστρακιά ένα άτομο που ήρθε σε επαφή με το μικρόβιο είναι 2-7 μέρες.

Η οστρακιά μεταδίδεται με τις εκκρίσεις της μύτης ή του λαιμού. Επίσης ένα άτομο μπορεί να μολυνθεί αν έρθει σε επαφή με το δέρμα αρρώστου με μολυσματικό κηρίον (μόλυνση του δέρματος από στρεπτόκοκκο) ή αν μοιραστεί μαζί με άλλον την ίδια πετσέτα ή άλλα ρούχα.

Διάρκεια

Ο πυρετός συνήθως υποχωρεί σε 3-4 μέρες. Το εξάνθημα της οστρακιάς εξαφανίζεται σε 5-6 μέρες. Την υποχώρηση του εξανθήματος της οστρακιάς ακολουθεί το ξεφλούδισμα δέρματος, το οποίο διαρκεί 5-10 μέρες.

Οι κυριότερες επιπλοκές της οστρακιάς είναι:

1. Ρευματικός πυρετός (προσβάλλει τις αρθρώσεις και την καρδιά)
2. Απόστημα γύρω στις αμυγδαλές

Θεραπεία

-Αντιβιοτικό που θα συνταγογραφήσει ο γιατρός
-Αντιπυρετικά, κατά προτίμηση παρακεταμόλη για τον πυρετό
-Γαργάρες με κάποιο αντισηπτικό φάρμακο
-Φάρμακα για την περιποίηση του δέρματος που θα σας συστήσει ο γιατρός

Μετά την έναρξη της θεραπείας με τα αντιβιοτικά,οι ασθενείς πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι έως ότου συμπληρωθεί το λιγότερο το πρώτο 24ωρο της, για να μην μεταδώσουν τη νόσο σε άλλα άτομα.

Τέλος, αν και η νόσος είναι πιο συνηθισμένη στα παιδιά, μπορεί να προσβληθούν άτομα κάθε ηλικίας, επισήμανε η δρ Τερέσα Λαμάγκνι, επικεφαλής Επιτήρησης για τις Στρεπτοκοκκικές Λοιμώξεις της εκτελεστικής υπηρεσίας Public Health England (PHE) που υπάγεται στο βρετανικό υπουργείο Υγείας.

 

Πηγή: onmed.gr