Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Τι κρύβεται πίσω από την πεσμένη ερωτική διάθεση της γυναίκας

Η σεξουαλική επιθυμία στη γυναίκα είναι μια σύνθετη «εξίσωση» που περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές μεταβλητές. Επηρεάζεται από ενδογενείς αλλά και εξωγενείς παράγοντες, όπως η οικειότητα με τον ερωτικό σύντροφο, η φυσική κατάσταση, οι εμπειρίες του παρελθόντος, οι προσωπικές πεποιθήσεις και ο τρόπος ζωής.
Εάν υπάρχει δυσλειτουργία σε κάποιον από αυτούς τους τομείς, είναι πολύ πιθανό η γυναίκα να εκδηλώσει μειωμένη ερωτική επιθυμία.
Σωματικά αίτια
Μερικές από τις αιτίες που καταστρέφουν τη γυναικεία λίμπιντο είναι οι εξής:
– Σεξουαλικές διαταραχές: όπως ο πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ ή η αδυναμία επίτευξης του οργασμού
– Χρόνιες παθήσεις: όπως η αρθρίτιδα, ο καρκίνος, ο διαβήτης, η υπέρταση, η στεφανιαία αρτηριοπάθεια και οι νευρολογικές διαταραχές
– Καταχρήσεις: υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή χρήση ναρκωτικών ουσιών
– Χειρουργική επέμβαση: επέμβαση στο μαστό ή στην περιοχή των γεννητικών οργάνων που επηρεάζει την εικόνα σώματος, τη σεξουαλική λειτουργία ή την ερωτική επιθυμία
– Κόπωση: είτε οφείλεται σε βιολογικά αίτια είτε στις αυξημένες υποχρεώσεις, η υπερβολική κούραση καταστέλλει σημαντικά την ερωτική επιθυμία
Ορμονικές μεταβολές
Οι διακυμάνσεις στα επίπεδα των ορμονών επηρεάζουν την ερωτική διάθεση της γυναίκες. Τέτοιου είδους μεταβολές παρατηρούνται κατά την εμμηνόπαυση, κατά την εγκυμοσύνη και την περίοδο του θηλασμού.
Ψυχολογικά αίτια
Το άγχος, η κατάθλιψη, το έντονο στρες (εργασιακό ή μη), η κακή εικόνα σώματος, η χαμηλή αυτοεκτίμηση και οι πρότερες εμπειρίες σωματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης είναι τα βασικότερα ψυχολογικά αίτια που μπορεί να υπονομεύσουν τη γυναικεία λίμπιντο.
Για αρκετές γυναίκες, απαραίτητη προϋπόθεση για μια ομαλή σεξουαλική ζωή είναι επίσης η οικειότητα και το συναισθηματικό δέσιμο με το σύντροφο. Έτσι, πιθανά προβλήματα στη σχέση μπορεί να επηρεάσουν την ερωτική ζωή του ζευγαριού.

Πηγή: onmed.gr