Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Tips για να προστατευθείτε από την τοξική ατμοσφαιρική ρύπανση

Tips για να προστατευθείτε από την τοξική ατμοσφαιρική ρύπανση

Δεν την βλέπουμε, ούτε καν τη μυρίζουμε, όμως η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί πραγματικό κίνδυνο για την υγεία μας.

Τα μικροσκοπικά σωματίδια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα –προερχόμενα κυρίως από τα αυτοκίνητα και δευτερευόντως από συσκευές που λειτουργούν με υγραέριο– ευθύνονται για χιλιάδες θανάτους ανά τον κόσμο σε ετήσια βάση.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει συνδεθεί με τον αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, νοητικής κατάπτωσης, υπέρτασης, διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Δείτε μερικές απλές στρατηγικές που μπορείτε να εφαρμόζετε καθημερινά ώστε να περιορίσετε την έκθεση στη βλαβερή ατμοσφαιρική ρύπανση.

1. Μη στέκεστε κοντά στο φανάρι

Εάν περιμένετε να ανάψει το πράσινο φανάρι για να διασχίσετε το δρόμο, φροντίστε να στέκεστε όσο το δυνατόν πιο κοντά στο πλησιέστερο κτίριο. Με τον τρόπο αυτό, θα μειώσετε αισθητά την ποσότητα καυσαερίων που εισπνέετε. Μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Αυτοκρατορικό Κολλέγιο του Λονδίνου υπέδειξε ότι το περπάτημα κατά μήκος του πεζοδρομίου κοντά στο δρόμο συσχετίζεται με μεγαλύτερη κατά 10% έκθεση σε ρύπους.

2. Αποφύγετε τους πολυσύχναστους δρόμους

Προτιμήστε μια πιο ήσυχη διαδρομή για να φτάσετε στον προορισμό σας, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα περάσετε λίγα παραπάνω λεπτά στο δρόμο. Ιδιαίτερα εάν έχετε παιδιά, πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθήσετε τη συμβουλή αυτή, καθώς το αναπνευστικό σύστημα των παιδιών είναι πολύ πιο ευαίσθητο στην ατμοσφαιρική ρύπανση και πολύ πιο επιρρεπές σε βλάβες από τους αέριους ρύπους.

3. Χρησιμοποιήστε τα πίσω μάτια σε κουζίνα με υγραέριο

Εάν έχετε κουζίνα υγραερίου, φροντίστε να χρησιμοποιείτε συχνότερα τα μάτια που βρίσκονται στο πίσω μέρος της συσκευής, καθώς βρίσκονται πιο κοντά στον ανεμιστήρα ανανέωσης του αέρα.

4. Υιοθετήστε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες εξουδετερώνουν ως ένα βαθμό τις βλαβερές ουσίες που εισπνέουμε.

 

 

 

Πηγή: onmed.gr