Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Το ουρικό οξύ βοηθάει τις γυναίκες να αναρρώσουν καλύτερα από εγκεφαλικό

Το ουρικό οξύ βοηθάει τις γυναίκες να αναρρώσουν καλύτερα από εγκεφαλικό

Καλύτερες πιθανότητες ανάρρωσης, χωρίς κάποιας μορφής αναπηρία, έχουν οι γυναίκες που πλήττονται από εγκεφαλικό επεισόδιο, αν πάρουν ουρικό οξύ, σύμφωνα με ισπανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Stroke.

Το ουρικό οξύ είναι γνωστό για τις παρενέργειές του στην υγεία, καθώς σε αυξημένες ποσότητες στον οργανισμό δημιουργεί λίθους στους νεφρούς και ουρική αρθρίτιδα.

Ταυτόχρονα είναι και ένας αντιοξειδωτικός παράγοντας. Δηλαδή βοηθά στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες προκαλούν βλάβες στους ιστούς του σώματος.

Επιστημονική ομάδα του Νοσοκομείου της Βαρκελώνης, με επικεφαλής τον Δρ Ανχελ Χαμορο, μελετά εδώ και καιρό τις θετικές επιδράσεις του ουρικού οξέος στον οργανισμό του ανθρώπου. Στο παρελθόν έχουν προκύψει κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι αν χορηγηθεί μαζί με φάρμακα που διαλύουν του θρόμβους αίματος μπορεί να περιορίσει τη βλάβη που προκαλεί στον εγκέφαλο ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα νεότερα στοιχεία από την ισπανική μελέτη όντως δείχνουν ότι αυτό ισχύει, αλλά αφορά κυρίως τις γυναίκες και όχι τους άνδρες.

Από τις 400 γυναίκες που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και είχαν πάρει ουρικό οξύ μαζί με αντι-θρομβωτικά φάρμακα, το 42% δεν είχε σημαντικές αναπηρίες τρεις μήνες μετά, εν αντιθέσει με το 29% εκείνων που υποβλήθηκαν μόνο σε θρομβόλυση.

Στους άνδρες τα ποσοστά ήταν 36% χωρίς αναπηρίες, τρεις μήνες μετά, έναντι 34% εκείνων που υποβλήθηκαν στο σύνηθες θεραπευτικό πρωτόκολλο.

«Επιβεβαιώσαμε ότι οι γυναίκες τα κατάφεραν καλύτερα από τους άνδρες, ως προς τη θεραπεία με το ουρικό οξύ, χωρίς να μπορούμε να εξηγήσουμε το εύρημα από άλλες μεταβλητές που εξετάσαμε» σημειώνει ο Δρ Χαμορο.

Εικάζει ωστόσο, ότι οι γυναίκες αποκομίζουν όφελος ευθύς εξαρχής επειδή έχουν εκ γενετής χαμηλότερα επίπεδα ουρικού οξέος. «Τα οιστρογόνα είναι εκείνα που βοηθούν τους νεφρούς να αποβάλλουν το ουρικό οξύ από το αίμα» εξηγεί ο ισπανός ερευνητής.

Σχολιάζοντας την μελέτη, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας Δρ Λάρι Γκολντστέιν επισημαίνει ότι «το ουρικό οξύ παραμένει μια πειραματική θεραπεία του εγκεφαλικού επεισοδίου και χρειάζονται μεγαλύτερης κλίμακας μελέτες για την επιβεβαίωση της αξίας του».

Οι ισπανοί ερευνητές σχεδιάζουν νεότερες μελέτες με στόχο να απαντήσουν και στο ερώτημα πως μπορούν να επωφεληθούν και οι άνδρες που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πάντως, ακόμα κι αν το ουρικό οξύ αποδειχθεί αποτελεσματικό, θα πρέπει να χορηγείται μαζί με την θρομβόλυση, δηλαδή εντός 4,5 ωρών από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων του εγκεφαλικού επεισοδίου.

 

 

Πηγή: onmed.gr