Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Το τεστ του… χασμουρητού ξεσκεπάζει τους ψυχοπαθείς!

Το τεστ του… χασμουρητού ξεσκεπάζει τους ψυχοπαθείς!

Ένα πρωτότυπο ψυχολογικό πείραμα διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπέιλορ στο Τέξας, το οποίο υπέδειξε ότι ένα απλό χασμουρητό μπορεί να παράσχει σημαντικές πληροφορίες για την προσωπικότητα του ατόμου.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές αναζήτησαν μεταξύ μιας ομάδας 135 φοιτητών τα άτομα που παρουσιάζουν αυξημένες τάσεις ψυχοπάθειας.

Θέλετε και εσείς να διαπιστώσετε εάν κάποιος είναι ψυχοπαθής; Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να… χασμουρηθείτε! Εάν ανταποδώσει το χασμουρητό, μπορείτε να συνεχίσετε άφοβα να συγχρωτίζεστε μαζί του. Εάν όχι, καλύτερα να κρατήσετε τις αποστάσεις σας!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή… Έχετε πιθανώς παρατηρήσει ότι το χασμουρητό είναι ιδιαιτέρως «κολλητικό». Το φαινόμενο έχει μάλιστα μελετηθεί στο πλαίσιο επιστημονικών ερευνών και υπάρχουν σχετικά τεκμήρια που το επιβεβαιώνουν.

Με βάση αυτή τη θεωρία, οι ερευνητές ζήτησαν από τους 135 φοιτητές να υποβληθούν σε τεστ που αξιολογούσαν χαρακτηριστικά όπως τα επίπεδα εγωκεντρισμού, αντισυμβατικής συμπεριφοράς και συναισθηματικής απάθειας. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες είδαν σύντομα βίντεο με ανθρώπους που έκαναν διάφορες γκριμάτσες, μεταξύ των οποίων και το χασμουρητό.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι εκ των συμμετεχόντων είχαν πετύχει υψηλή βαθμολογία στο τεστ όσον αφορά την ασπλαχνία τους ήταν λιγότερο πιθανό να επηρεαστούν από το «κολλητικό» χασμουρητό και να χασμουρηθούν και οι ίδιοι.

Όπως δηλώνει ο Μπράιαν Ράντλ, διδακτορικός φοιτητής του Μπέιλορ και ένας εκ των συντακτών της σχετικής μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Personality and Individual Differences, το πείραμα παρέχει σημαντικά τεκμήρια προς υποστήριξη της θεωρίας ότι το κολλητικό χασμουρητό σχετίζεται άμεσα με την ενσυναίσθηση (συναισθηματική ταύτιση), στοιχείο που κατ’ εξοχήν απουσιάζει από τους ψυχοπαθείς.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr