Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024
Τοξικό Σοκ: Τι το προκαλεί – Ποια είναι τα συμπτώματα
Τοξικό Σοκ: Τι το προκαλεί – Ποια είναι τα συμπτώματα

Τοξικό Σοκ: Τι το προκαλεί – Ποια είναι τα συμπτώματα

Η ιστορία του μοντέλου από το Λος Άντζελες που ακρωτηριάστηκε λόγω τοξικού σοκ κάνει εδώ και μερικές ημέρες το γύρο του διαδικτύου.

Η Lauren Wasser ήταν 24 ετών όταν υπέστη το τοξικό σοκ. Έχασε το δεξί της πόδι και λίγο έλειψε να πεθάνει. Η κοπέλα έπαθε το τοξικό σοκ λόγω χρήσης ταμπόν και ακολούθως μήνυσε την υπεύθυνη εταιρία παραγωγής.

meet the model who lost her leg to toxic shock syndrome 611 body image 1434039881

Τι είναι το σύνδρομο τοξικού σοκ (toxic shock syndrome – TSS) και τι μπορεί να το προκαλέσει;

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, το σύνδρομο τοξικού σοκ είναι μια σπάνια και εξαιρετικά επικίνδυνη επιπλοκή που μπορεί να προκύψει έπειτα από βακτηριακή λοίμωξη. Συχνά είναι αποτέλεσμα της δράσης τοξινών που απελευθερώνει το βακτήριο Staphylococcus aureus (χρυσίζων σταφυλόκοκκος). Μπορεί επίσης να προκύψει από τοξίνες που παράγουν βακτήρια της ομάδας Α του στρεπτόκοκκου.

Τα βακτήρια αυτά ζουν φυσιολογικά στον οργανισμό αρκετών ανθρώπων (ποσοστό 30% του γενικού πληθυσμού περίπου), κυρίως στο δέρμα, τον κόλπο και τη βουβωνική χώρα και συνήθως δεν προκαλούν επιπλοκές.

Το σύνδρομο τοξικού σοκ έχει συνδεθεί παραδοσιακά κυρίως με τη χρήση υπεραπορροφητικών ταμπόν. Η διακοπή της κυκλοφορίας συγκεκριμένων τύπων ταμπόν οδήγησε σε σημαντική μείωση των περιστατικών τοξικού σοκ σε γυναίκες. Το τοξικό σύνδρομο δεν πλήττει αποκλειστικά νεαρές γυναίκες αλλά και άνδρες, παιδιά και γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Παράγοντες κινδύνου αποτελούν οι ανοιχτές πληγές στο δέρμα και η πρόσφατη χειρουργική επέμβαση. Εκτιμάται ότι περίπου τα μισά περιστατικά τοξικού σοκ συνδέονται με τη χρήση ταμπόν. Τα υπόλοιπα οφείλονται κυρίως σε τοπικές λοιμώξεις του δέρματος. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τα άτομα μικρότερης ηλικίας, καθώς οι μεγαλύτεροι άνθρωποι παρουσιάζουν ανοσία στις τοξίνες που παράγουν τα βακτήρια.
Πιθανά συμπτώματα του συνδρόμου είναι τα εξής:Ποια είναι τα συμπτώματα

– αιφνίδιος υψηλός πυρετός

– υπόταση (χαμηλή πίεση)

– τάση προς έμετο ή διάρροια

– εξάνθημα που θυμίζει ηλιακό έγκαυμα, κυρίως στις παλάμες και τα πέλματα

– πνευματική σύγχυση

– μυϊκοί πόνοι

– κοκκίνισμα στα μάτια, το στόμα και το λαιμό

– επιληπτική κρίση

– πονοκέφαλος

Σε περίπτωση χρήσης ταμπόν ή εάν υπάρχει πληγή στο δέρμα, η εμφάνιση των παραπάνω συμπτωμάτων επιβάλλει την επίσκεψη στο γιατρό. Πιθανές επιπλοκές από το τοξικό σοκ είναι η νεφρική ανεπάρκεια και ο θάνατος.

Πηγή: onmed.gr