Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Τρία ροφήματα που δεν πρέπει να καταναλώνονται μετά την ημερομηνία λήξης τους

Τρία ροφήματα που δεν πρέπει να καταναλώνονται μετά την ημερομηνία λήξης τους

Οι ετικέτες στα τρόφιμα σας βοηθούν να ενημερώνεστε πριν επιλέξετε κάποιο από αυτά και αποφασίσετε αν θα το συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.

Τα τρόφιμα τα οποία έχουν διάρκεια ζωής μεγαλύτερη των τριών μηνών, πρέπει να σηματοδοτούνται με μια ημερομηνία (μήνα και έτος) μέχρι την οποία πρέπει να καταναλωθούν.

AdTech Ad

Τρόφιμα με διάρκεια ζωής μικρότερη των τριών μηνών πρέπει να αναγράφουν την ημέρα και τον μήνα μέχρι τον οποίο πρέπει να καταναλωθούν.

Υπάρχουν κάποια τρόφιμα που η κατανάλωσή τους μετά την ημερομηνία λήξης τους δεν ενέχει κινδύνους. Σε ότι αφορά όμως κάποια ποτά, οι επιστήμονες τονίζουν ότι πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί.

Αυτά είναι:

Φρέσκο γάλα

Το βακτήριο Escherichia coli γνωστό και ως E.coli «φιλοξενείται» στο έντερο των ανθρώπων και ζώων – ανήκει στη φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου. Τα περισσότερα στελέχη του βακτηρίου είναι αβλαβή, ωστόσο υπάρχουν και κάποια που παράγουν επικίνδυνες τοξίνες, ικανές να προκαλέσουν συμπτώματα όπως οι σοβαρές κράμπες στο στομάχι και η διάρροια. Το φρέσκο γάλα αποτελεί ένα προϊόν που κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες προσφέρεται για την ανάπτυξη του παθογόνου μικροβίου. Αντίθετα, η παστερίωση του γάλακτος σκοτώνει τα παθογόνα βακτήρια. Η παστερίωση χρησιμοποιεί τη θερμότητα για να σκοτώσει τα βακτήρια, γι’ αυτόν το λόγο καλό θα ήταν να μην εμπιστεύεστε προϊόντα που δεν έχουν παστεριωθεί. Αν δεν είστε σίγουροι, βράστε το προϊόν πριν το πιείτε.

Ακόμη, τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παρασκευάζονται από νωπό γάλα, όπως το γιαούρτι και τα μαλακά τυριά, μπορεί να αναπτύξουν λιστέρια, καθώς τα βακτήριά της μπορούν να ζήσουν σε ψυχρότερες θερμοκρασίες. Ελέγξτε την ετικέτα των προϊόντων που αγοράζετε και βεβαιωθείτε, ότι υπάρχει σαφής ένδειξη παστερίωσης.

bigstock Various D milk containers on 79475938

Χυμοί λαχανικών

Οι χυμοί φρούτων είναι όξινοι, γι’ αυτό και καλύτερα προστατευμένοι από τα τροφικά παθογόνα. Οι 100% φρέσκοι χυμοί λαχανικών όμως που δεν αναμειγνύονται με χυμούς φρούτων, είναι πιο πιθανό να μολυνθούν πριν παρέλθει η ημερομηνία λήξης τους, καθιστώντας τα μη ασφαλή για κατανάλωση.

Ποτά ψυχρής παστερίωσης

Η ψυχρή παστερίωση σκοτώνει τα βακτηρίδια στα τρόφιμα χωρίς τη χρήση θερμότητας, μέσω της Υπερυψηλής Πίεσης με την οποία επιτυγχάνεται απενεργοποίηση των παραγόντων αλλοίωσης των τροφίμων, ενώ παράλληλα διατηρούνται αναλλοίωτα τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και τα θρεπτικά συστατικά τους.

Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται κυρίως για την επεξεργασία φρέσκων φρουτοχυμών. Πολλοί ειδικοί όμως επισημαίνουν ότι η ψυχρή παστερίωση δεν είναι τόσο αποτελεσματική. Αυτός είναι και ο λόγος που η διάρκεια ζωής των προϊόντων ψυχρής παστερίωσης είναι μικρότερη από αυτές των προϊόντων θερμής παστερίωσης.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr