Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Τρία tips για να πλύνετε σωστά φρούτα και λαχανικά

Τρία tips για να πλύνετε σωστά φρούτα και λαχανικά

Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά είναι γεμάτα φυτοφάρμακα, γεγονός που προκαλεί όλο και περισσότερη ανησυχία στους καταναλωτές παγκοσμίως.

Φρούτα και λαχανικά που συγκεντρώνουν υψηλές ποσότητες φυτοφαρμάκων είναι τα μήλα, το σέλινο, οι πιπεριές, τα ροδάκινα και οι φράουλες.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η ποσότητα φυτοφαρμάκων στα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνουμε δεν είναι ικανή να μας βλάψει.

Επειδή όμως αρκετά φυτοφάρμακα σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνου, επιβάλλεται το καλό πλύσιμο πριν την κατανάλωσή τους.

Καλό πλύσιμο

Ξεπλύνετε τα φρούτα και τα λαχανικά με κρύο, πόσιμο νερό. Για τα πιο ανθεκτικά φρούτα όπως τα μήλα και τα πεπόνια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια βούρτσα. Τα φρούτα που είναι πιο δύσκολο να πλυθούν, όπως τα σταφύλια, αφήστε τα σε μια λεκάνη με νερό και μετά βάλτε τα κάτω από το τρεχούμενο νερό της βρύσης για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Μην πλένετε ποτέ τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα βάλετε στο ψυγείο, καθώς η υγρασία επιταχύνει την αλλοίωσή τους.

bigstock Female hands washing fresh veg 142505975

Μην χρησιμοποιείτε απορρυπαντικά

Ποτέ μην χρησιμοποιείτε σαπούνι ή άλλο είδος απορρυπαντικού. Το πλύσιμο μόνο με νερό είναι ο καλύτερος τρόπος για πλύνετε φρούτα κα λαχανικά. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο ξύδι στο ξέπλυμα των φρούτων, αλλά και πάλι η διαφορά είναι ελάχιστη.

bigstock 137334158

Προσοχή στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Τα εσωτερικά φύλλα του μαρουλιού μπορεί να έχουν συγκεντρώσει ακαθαρσίες και χώμα. Ξεφλουδίστε λοιπόν το μαρούλι και αφήστε τα φύλλα σε μια λεκάνη με νερό για λίγη ώρα. Στη συνέχεια ξεπλύνετε με τρεχούμενο νερό.