Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Τριχοειδής κεράτωση: Τι είναι και τι μπορείτε να κάνετε

Τριχοειδής κεράτωση: Τι είναι και τι μπορείτε να κάνετε

Η τριχοειδής κεράτωση είναι μια κοινή, αβλαβή πάθηση του δέρματος. Εκδηλώνεται με την εμφάνιση μικρών, σκληρών εξογκωμάτων στο δέρμα, το οποίο στην αφή δίνει την αίσθηση ότι είναι σαν γυαλόχαρτο.

Αυτά τα μικρά εξογκώματα είναι συνήθως ανοιχτόχρωμα και εμφανίζονται στα μπράτσα, τους μηρούς, τους γλουτούς και, μερικές φορές παρουσιάζουν ερυθρότητα ή οίδημα. Μπορούν επίσης να εμφανιστούν στο πρόσωπό σας, αλλά αυτό είναι πιο σπάνιο.

Εκτός από κνησμό, η τριχοειδής κεράτωση δεν προκαλεί άλλα προβλήματα και δεν είναι μια πάθηση που επιδεινώνεται.

Αίτια

Η τριχοειδής κεράτωση προκαλείται από την συσσώρευση κερατίνης, της πρωτεΐνης που προστατεύει το δέρμα από μολύνσεις. Η συσσώρευση αυτή εμποδίζει το άνοιγμα του θύλακα της τρίχας και έτσι δημιουργείται ένα πολύ μικρό εξόγκωμα σε εκείνο το σημείο. Δεν είναι γνωστή η ακριβής αιτία που συμβαίνει αυτό, αλλά πολλοί άνθρωποι αισθάνονται άσχημα για την όψη του δέρματός τους και αναζητούν τρόπου να απαλλαγούν από αυτό.

Αν έχετε ξηρό δέρμα, τότε έχετε αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσετε τριχοειδή κεράτωση. Είναι συνήθως χειρότερη κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν υπάρχει λιγότερη υγρασία στην ατμόσφαιρα, ενώ μπορεί να υποχωρήσει το καλοκαίρι.

Επηρεάζει πιο συχνά άτομα με ορισμένες δερματικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του εκζέματος (ατοπική δερματίτιδα).

Τι μπορείτε να κάνετε

Δεν μπορείτε να αποτρέψετε τελείως την τριχοειδή κεράτωση, αλλά μπορείτε να διατηρήσετε το δέρμα σας ενυδατωμένο, ώστε να μειώσει τις επιπτώσεις της. Μερικά απλά πράγματα που μπορεί να βοηθήσουν την επιδερμίδα σας είναι:

-Μην ξύνετε και μην τρίβετε έντονα τα σημεία που έχουν επηρεαστεί στο σώμα σας.

-Χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό αντί για καυτό, όταν κάνετε μπάνιο ή ντους.

-Περιορίστε το χρόνο σας στο νερό (μπάνιο, ντους, θάλασσα κλπ).

-Δοκιμάστε κάποιο σαπούνι που έχει πρόσθετα έλαια ή λίπος.

-Βάζετε τακτικά και αρκετή ποσότητα παχύρρευστων ενυδατικών κρεμών στο δέρμα.

-Αυξήστε την υγρασία στον αέρα στο σπίτι σας με έναν υγραντήρα.

Για καλύτερα αποτελέσματα επιλέξτε έναν συνδυασμό από προϊόντα περιποίησης του δέρματος που θα βρείτε στην αγορά. Βρείτε ένα τοπικό απολεπιστικό που θα απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος από την επιδερμίδα. Αυτές οι κρέμες περιέχουν άλφα-υδρόξυ οξύ, γαλακτικό οξύ, σαλικυλικό οξύ, ή ουρία.

Προσοχή: Τα οξέα μπορεί να προκαλέσουν ερυθρότητα ή ένα ελαφρό κάψιμο, οπότε δεν συνιστάται για μικρά παιδιά.

Συνδυάστε αυτές τις κρέμες με άλλα προϊόντα που είναι ρετινοειδή και περιέχουν βιταμίνη Α, η οποία θα εμποδίσει το εξαρχής “βούλωμα” των θυλάκων των τριχών. Αυτά τα προϊόντα περιέχουν τρετινοΐνη και ταζαροτένιο. Ορισμένα τοπικά ρετινοειδή μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα σας ή να προκαλέσουν ερυθρότητα ή ξεφλούδισμα, οπότε συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας.

Προσοχή: Οι έγκυες ή οι θηλάζουσες γυναίκες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν ρετινοειδή προϊόντα αν δεν συνεννοηθούν πρώτα με τον προσωπικό τους γιατρό.

 

 

 

Πηγή: onmed.gr