Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024
Τρεις πολύτιμες συμβουλές για να τονώσετε την αυτοπεποίθησή σας

Τρεις πολύτιμες συμβουλές για να τονώσετε την αυτοπεποίθησή σας

Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια πρόκληση, είτε στο σπίτι, είτε στο χώρο εργασίας, έχουμε την τάση να αμφισβητούμε τον εαυτό μας. Σκεφτόμαστε ότι ίσως δεν είμαστε σε θέση να ξεπεράσουμε το εμπόδιο και συνήθως κάποιος θα βρεθεί να μας πει «Πίστεψε λίγο παραπάνω στον εαυτό σου». Μακάρι όμως να ήταν τόσο απλό…

Η αυτοπεποίθηση, δηλαδή η πεποίθηση ότι είμαστε άξιοι, ικανοί και πολύτιμοι, εξαρτάται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, κατά βάση τα γονίδια, το περιβάλλον και το χαρακτήρα μας.

Πώς γίνεται λοιπόν να ελέγξουμε τους παράγοντες αυτούς ώστε να τονώσουμε την αυτοπεποίθησή μας;

Τρεις απλές στρατηγικές μπορούν να μας βοηθήσουν ώστε να πιστέψουμε λίγο παραπάνω στον εαυτό μας και να κατακτήσουμε λίγη περισσότερη αυτοπεποίθηση.

1. Πρέπει να οραματιζόμαστε την επιτυχία. Όταν πρόκειται να ξεκινήσουμε μια καινούργια προσπάθεια, πρέπει να εφοδιαστούμε με όσο το δυνατόν περισσότερη δύναμη και ενέργεια. Η μουσική μπορεί να φανεί πολύτιμος «σύμμαχος» στην προσπάθεια αυτή, καθώς ενισχύει την εσωτερική μας δύναμη.

2. Πρέπει να πιστέψουμε στις δυνατότητές μας για βελτίωση. Έχει σημασία εάν θεωρούμε ότι οι ικανότητές μας είναι προκαθορισμένες και δεν μπορούν να αλλάξουν, καθώς η στάση αυτή επηρεάζει τον τρόπο που αντιδρούμε όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με προκλήσεις. Εάν, αντιθέτως, πιστέψουμε ότι μπορούμε να καλλιεργήσουμε τα ταλέντα μας, κάθε πρόκληση αποτελεί ευκαιρία για μάθηση και πρόοδο.

3. Πρέπει να «αγαπήσουμε» την αποτυχία. Η αποτυχία είναι αναπόφευκτη. Όλοι αποτυγχάνουμε κάποια στιγμή, μία ή και περισσότερες φορές. Τρανταχτό παράδειγμα η επιτυχημένη συγγραφέας Τζ. Κ. Ρόουλινγκ: Η Ρόουλινγκ δέχθηκε την απόρριψη από 12 διαφορετικούς εκδότες πριν βρεθεί κάποιος να της πει το πολυπόθητο «ναι» για να εκδοθεί το πρώτο βιβλίο Χάρι Πότερ! Οι συχνές αποτυχίες που συνοδεύονται από επιμονή και συνεχείς προσπάθειες προς επίτευξη του επιθυμητού στόχου μάς εξοπλίζουν ώστε να ανταποκρινόμαστε πιο εποικοδομητικά σε κάθε πρόκληση και κάθε εμπόδιο.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr