Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Χρόνιο στρες Για ποιες παθήσεις αυξάνει τις πιθανότητες

Χρόνιο στρες: Για ποιες παθήσεις αυξάνει τις πιθανότητες

Το χρόνιο στρες αποτελεί σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα για την υγεία και έχει συνδεθεί με πολλές και σοβαρές ασθένειες.

Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Οχάιο συνέκριναν τις επιδράσεις του στρες σε 119 άτομα που φρόντιζαν τους ανοιακούς συντρόφους τους, καθώς και σε 106 άτομα που ζούσαν κάτω από την επήρεια του μόνιμου στρες.

Όπως διαπίστωσαν, μέσα στο αίμα των ατόμων που ζούσαν με μόνιμο στρες, ήταν αυξημένη σε υψηλά επίπεδα η ιντερλευκίνη 6.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η IL-6 παράγεται από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πολύ ενεργό όπως μετά από μεταμοσχεύσεις ή μολύνσεις, η παραγωγή της IL-6 αυξάνεται.

bigstock Stress 52212820

Η ιντερλευκίνη 6 είναι μια πρωτεΐνη η οποία αυξάνεται όταν υπάρχει:

-Kαρδιακή πάθηση

-Aρθρίτιδα

-Oστεοπόρωση

-Διαβήτης τύπου 2

-Ορισμένες μορφές καρκίνου

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα επίπεδα της IL-6 παρέμεναν υψηλά ακόμη και 3 χρόνια αφότου σταματούσε η παροχή της φροντίδας προς τα αγαπημένα πρόσωπα, δηλαδή της κατάστασης που τους προκαλούσε χρόνιο στρες.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι το χρόνιο στρες προκαλεί παρατεταμένη και υψηλή αύξηση της IL-6 μέσα στο αίμα και η αύξηση της πρωτεΐνης αυτής συσχετίζεται με σοβαρές ασθένειες. Άρα τα άτομα που ζουν κάτω από συνθήκες χρόνιου στρες, έχουν τάση να αναπτύσσουν νοσηρές συνήθειες όπως για παράδειγμα να καπνίζουν ή να τρώνε υπερβολικά.

Το κάπνισμα, όπως και το υπερβολικό βάρος σώματος ή η παχυσαρκία, αυξάνουν τα επίπεδα της IL-6 μέσα στο αίμα. Αντίθετα ο ποιοτικά και ποσοτικά καλός ύπνος όπως και η σωματική εξάσκηση, μειώνουν και ρυθμίζουν σε φυσιολογικά επίπεδα την IL-6.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν την ανάγκη ελέγχου του άγχους, προκειμένου να έχουμε πιο υγιή ζωή.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr