Τρίτη , 31 Ιανουάριος 2023

Απάτη: Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων εξαπατήθηκε «χοντρά», έχασαν 1 εκατ. ευρώ- Δείτε πώς

Ένας άντρας και η ετοιμοθάνατη σύζυγος του εξαπατήθηκαν και έχασαν σχεδόν 1 εκατ. ευρώ από τις αποταμιεύσεις τους.

Πρόκειται για ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, τον Paul Widdowson, 73 ετών, και τη σύζυγό του Ann, 76 ετών, η οποία πάσχει από καρκίνο σε τελικό στάδιο. Οι δυο τους σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Daily Mail παρασύρθηκαν να βάλουν τα χρήματα που με κόπο κέρδισαν σε μια ολόκληρη ζωή, σε ένα ψεύτικο σύστημα αφού εντόπισαν μια διαδικτυακή διαφήμιση που υποσχόταν τεράστιες αποδόσεις για τους επενδυτές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απόλυττη απάτη

Οι συνταξιούχοι ιδιοκτήτες καταστήματος δώρων έπεσαν στην παγίδα μιας συμμορίας γλυκομίλητων απατεώνων που προσποιήθηκαν ότι λειτουργούν μια νόμιμη επενδυτική εταιρεία και τους έδωσαν σχεδόν το σύνολο των οικονομιών τους σε δέκα δόσεις σε διάστημα μόλις δέκα εβδομάδων.

Νόμιζαν ότι τα χρήματά τους τοποθετούνταν σε ασφαλή εταιρικά ομόλογα που διαχειρίζονταν βρετανικές τράπεζες και κατασκευαστικές εταιρείες, επιτρέποντάς τους να ζουν από τα υποσχόμενα επιτόκια έως και 13%, διατηρώντας παράλληλα το κεφάλαιό τους ασφαλές.

Το ζευγάρι, καθησυχάστηκε ότι είχε μεταφέρει τα μετρητά απευθείας σε τραπεζικό λογαριασμό της HSBC στο Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να επενδυθούν για λογαριασμό του.

Τους δόθηκαν ψεύτικοι αριθμοί αναφοράς και μπόρεσαν να δουν την επένδυσή τους συνδεόμενοι σε αυτό που υποτίθεται ότι ήταν ο δικός τους λογαριασμός σε έναν ψεύτικο ιστότοπο που είχαν δημιουργήσει οι απατεώνες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τους έστελναν επίσης με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο καταστάσεις που έδειχναν πώς αυξανόταν το κεφάλαιό τους.

Τελικά όμως συνειδητοποίησαν ότι είχαν εξαπατηθεί και ότι οι απατεώνες είχαν εξαφανιστεί με τα μετρητά τους, αφού δεν έφτασε η υποσχόμενη πρώτη πληρωμή τόκων και διαπίστωσαν ότι ο ιστότοπος είχε εξαφανιστεί.

Άφραγκοι σε μια στιγμή

Το ζευγάρι που ζει σε ένα νοικιασμένο σπίτι στην Αλμερία στη νοτιοανατολική Ισπανία έμεινε σχεδόν άφραγκο και επιβιώνει σε μεγάλο βαθμό από τη βρετανική κρατική σύνταξη, ενώ η κυρία Widdowson, μητέρα δύο παιδιών και γιαγιά τεσσάρων παιδιών, έχει μόνο λίγους μήνες ζωής, σύμφωνα με τους γιατρούς.

Διεκδικούν τώρα αποζημίωση από την HSBC λόγω του ότι ο λογαριασμός του απατεώνα δεν έκλεισε όταν η τράπεζα φέρεται να έπρεπε να είχε αντιληφθεί ότι χρησιμοποιούνταν για απάτη λόγω των πληρωμών μεγάλης αξίας που πραγματοποιούνταν μέσω αυτού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κύριος και η κυρία Widdowson συνταξιοδοτήθηκαν το 2005 και πήγαν να ζήσουν στην Πορτογαλία πριν περάσουν χρόνο στην Κύπρο και στη συνέχεια στην Ισπανία.

Ένα πλήρες σχέδιο εξαπάτησης

Η διαφήμιση υποτίθεται ότι προσέφερε υπηρεσίες για μια γνήσια επενδυτική εταιρεία με την ονομασία Andbank Asset Management, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο.

Ο Widdowson δεν συνειδητοποίησε ότι οι απατεώνες είχαν «κλωνοποιήσει» τα στοιχεία της νόμιμης εταιρείας για να δημιουργήσουν τη διαφήμιση και τη δική τους εκδοχή του ιστότοπού της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ίδιος δήλωσε: «Έμοιαζε γνήσια και έφερε μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οπότε αποφάσισα να επικοινωνήσω μαζί τους. Ήθελα απλώς να δω τι προσφέρουν, και μου έστειλαν μήνυμα με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο που απαριθμούσε διάφορα εταιρικά ομόλογα που προσέφεραν από βρετανικές τράπεζες και οικοδομικές εταιρείες».

«Όλα ακούγονταν αρκετά καλά και σκέφτηκα ότι αυτό ήταν ακριβώς αυτό που ήθελα. Έψαξα στο Google τα στοιχεία της Andbank Asset Management και είδα ότι επρόκειτο για μια νόμιμη εταιρεία, χωρίς να συνειδητοποιήσω ότι οι απατεώνες χρησιμοποιούσαν απλώς το όνομά της και δεν είχαν καμία σχέση με αυτήν», είπε ο 73χρονος.

«Επικοινώνησε μαζί μου μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αυτός ο τύπος που είπε ότι το όνομά του ήταν Mark Sutton. Ήταν πολύ εξυπηρετικός και ενημερωμένος, και πίστεψα ότι ήξερε τι έλεγε.

Ο Widdowson είπε ότι αποφάσισαν να επενδύσουν σε ομόλογα που δήθεν παρείχαν η τράπεζα Halifax, η Yorkshire Building Society και η Leeds Building Society. Έπρεπε επίσης να συμπληρώσει χαρτιά για τη δήθεν δημιουργία λογαριασμού με τους απατεώνες, δίνοντάς τους όλα τα προσωπικά του στοιχεία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετέφερε την πρώτη πληρωμή ύψους 100.957,02 ευρώ στις 26 Μαΐου σε τραπεζικό λογαριασμό της HSBC στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον οποίο οι απατεώνες ισχυρίστηκαν ότι διαχειριζόταν μια χρηματιστηριακή εταιρεία που έκανε επενδύσεις για λογαριασμό τους.

Ο κ. Widdowson πραγματοποίησε μια δεύτερη πληρωμή ύψους 98.434,44 ευρώ κατόπιν αιτήματος των απατεώνων την επόμενη ημέρα και ακολούθησαν άλλες οκτώ παρόμοιες πληρωμές, πραγματοποιώντας την τελευταία για 56.000 ευρώ στις 5 Αυγούστου. Οι πληρωμές ανήλθαν συνολικά σε 953.817,46 ευρώ (περίπου 839.846 λίρες Αγγλίας).

Η τελευταία πληρωμή άφησε μόνο περίπου 10.000 ευρώ να απομένουν στο λογαριασμό του ζευγαριού για να καλύψουν το ενοίκιο και τυχόν άλλα έξοδα διαβίωσης πριν λάβουν την πρώτη υποσχόμενη πληρωμή τόκων τον Οκτώβριο.

Ο απατεώνας έστειλε ακόμη και χρήσιμες καταστάσεις με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, δίνοντας αριθμούς αναφοράς για τις επενδύσεις του, το ποσό που είχε καταθέσει και τους τόκους που συσσωρεύονταν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η όλη απάτη έγινε πολύ έξυπνα. Το είχαν προετοιμάσει όλο σε τέλειο βαθμό και τους είχαν εξαπατήσει πλήρως.

Ξαφνικά εξαφανίστηκαν όλα

«Οι τόκοι έπρεπε να καταβληθούν στις 20 Οκτωβρίου, αλλά όταν έλεγξα το υπόλοιπό μου ηλεκτρονικά μέσω του δικτυακού τους τόπου, δεν μπορούσα να δω ότι τα στοιχεία δεν είχαν προστεθεί τόκοι» είπε 0 73χρονος, θύμα απάτης.

«Τηλεφώνησα στον Mark Sutton για να ρωτήσω τι συνέβαινε και με διαβεβαίωσε ότι τα χρήματα περνούσαν και ότι μπορεί να χρειαστούν μερικές ημέρες για να γίνουν ορατά στον λογαριασμό, όπως συμβαίνει μερικές φορές με έναν κανονικό τραπεζικό λογαριασμό».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Στη συνέχεια άρχισα να υποψιάζομαι και όταν προσπάθησα να ξανατηλεφωνήσω στον αριθμό δεν υπήρξε απάντηση. Ο ιστότοπος εξαφανίστηκε επίσης και συνειδητοποίησα ότι μας είχαν εξαπατήσει. Μου πήρε λίγο χρόνο για να το καταλάβω, και όταν το κατάλαβα, ένιωσα πολύ άσχημα».

Η ίδια και ο σύζυγός της, αντί να μπορούν να απολαύσουν τους τελευταίους μήνες της ζωής τηε με οικονομική ασφάλεια, έμειναν τώρα σχεδόν με το τίποτα.

Ο Widdowson δήλωσε με λύπη: «Μου έχουν απομείνει μερικές χιλιάδες ευρώ μέχρι να υποκύψει η Ann. Υπάρχει η μικρή μας βρετανική σύνταξη, αλλά αυτή δεν αρκεί ούτε για να πληρώσουμε το ενοίκιο. Μόλις πεθάνει, θα πρέπει να επιστρέψω στο Ηνωμένο Βασίλειο και να ζήσω με επιδόματα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σφαγεία χοίρων»

Οι λεγόμενες απάτες γνωστές ως «Pig Butchering» εμφανίστηκαν στην Κίνα πριν από περίπου τρία χρόνια και τώρα πιστεύεται ότι δημιουργούν μια περιουσία για τους αδίστακτους απατεώνες σε όλο τον κόσμο.

Τα θύματα παρασύρονται σε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας από απατεώνες που συχνά εμφανίζονται ως επαγγελματίες σύμβουλοι προσφέροντας αυτό που φαίνεται να είναι μια νόμιμη επενδυτική ή επιχειρηματική ευκαιρία.

Όσοι παγιδεύονται, ουσιαστικά «παχαίνουν» καθώς σταδιακά εμπιστεύονται τους απατεώνες και παραδίδουν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Η διαδικασία είναι γνωστή ως Pig Butchering (σφαγή γουρουνιών), επειδή οι απατεώνες στοχεύουν να πάρουν σχεδόν κάθε δεκάρα που έχει το θύμα σε μια διαδικασία που παρομοιάζεται με την αφαίρεση των πάντων από το κουφάρι ενός γουρουνιού.


Πηγή