Παρασκευή , 27 Ιούνιος 2025

Είμαι διατροφολόγος -Δεν θα επιτρέψω ποτέ να έχω αυτές τις πέντε τροφές στο ψυγείο μου

Μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι καλό να μην περιλαμβάνει υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (UPF), καθώς μπορεί να δημιουργήσουν αρκετά προβλήματα.

Ο εντοπισμός τους δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα, καθώς κάποια τρόφιμα φαίνονται υγιεινά, όμως περιέχουν πρόσθετα και συστατικά που τα κάνουν πιο γλυκά ή τα βοηθούν να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, τα οποία δεν είναι τόσο «αθώα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί τα πατατάκια και τα ζαχαρούχα δημητριακά να είναι προφανείς επιλογές, όμως η διατροφολόγος Ριάνον Λάμπερτ αποκαλύπτει πέντε πράγματα που δεν θα αγόραζε ποτέ.

Αναψυκτικά τύπου Κόλα

Ο λόγος που δεν αγοράζει αναψυκτικά τύπου Κόλα είναι επειδή δεν απολαμβάνει τη γεύση τους, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ανθρακούχα ποτά χωρίς «καμία θρεπτική αξία».

Φωτογραφία: Shutterstock

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα αναψυκτικά και τα ανθρακούχα ποτά είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που καταναλώνουν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και οι ειδικοί για την υγεία του εντέρου συνιστούν να επιμείνουμε στο τσάι, τον καφέ ή, απλώς, στο νερό.

Ενεργειακά ποτά

Ένα άλλο προϊόν που αποφεύγει η διατροφολόγος είναι τα ενεργειακά ποτά, εξηγώντας ότι είναι «γεμάτα πρόσθετα, χρωστικές και ζάχαρη ή γλυκαντικά».

Ενεργειακό ποτό / Φωτογραφία: Shutterstock
Ενεργειακό ποτό / Φωτογραφία: Shutterstock

Αν αισθάνεστε ότι πρέπει να παραμείνετε σε εγρήγορση ή ξύπνιοι, είναι προτιμότερο να επιμείνετε στον καφέ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κέτσαπ

Παρά το γεγονός ότι αποτελεί βασικό συστατικό σε πολλά νοικοκυριά, η Ριάνον Λάμπερτ δεν βάζει κέτσαπ στο ψυγείο της. Παρόλο που μπορεί να σας εκπλήξει, το δημοφιλές καρύκευμα περιέχει εκχυλίσματα βοτάνων και μπαχαρικών, που σημαίνει ότι τεχνικά πρόκειται για UPF, καθώς αυτά δεν είναι συστατικά που βρίσκονται συνήθως στις κουζίνες του σπιτιού.

Κέτσαπ σε μπολάκι / Φωτογραφία: Shutterstock
Κέτσαπ σε μπολάκι / Φωτογραφία: Shutterstock

Περιέχει επίσης μια εκπληκτική ποσότητα ζάχαρης, καθώς μια κουταλιά της σούπας κέτσαπ περιέχει συνήθως περίπου τέσσερα γραμμάρια ζάχαρης.

Αντ’ αυτού, η διατροφολόγος φτιάχνει τη δική της σάλτσα στο σπίτι, χρησιμοποιώντας ψιλοκομμένες ντομάτες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σάλτσα μπάρμπεκιου

Η σάλτσα μπάρμπεκιου έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη, αλάτι και τεχνητά πρόσθετα, και μόλις δύο κουταλιές της σούπας της σάλτσας μπορούν να περιέχουν έως και 14 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό είναι ένα ακόμη στοιχείο που η διατροφολόγος έχει απαγορεύσει.

Σάλτσα μπάρμπεκιου / Φωτογραφία: Shutterstock
Σάλτσα μπάρμπεκιου / Φωτογραφία: Shutterstock

Χοιρινά λουκάνικα και μπέικον

Τα επεξεργασμένα κρέατα είναι κάθε προϊόν που έχει παστεριωθεί, αλατιστεί, καπνιστεί ή συντηρηθεί με κάποιο τρόπο και είναι γνωστό ότι είναι ανθυγιεινά όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.

Φωτογραφία: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ριάνον Λάμπερτ επισημαίνει ότι τα λουκάνικα και το μπέικον έχουν χαρακτηριστεί ως καρκινογόνα της ομάδας ένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τα προβλήματα που μπορούν να προκληθούν από την υπερβολική κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων

Η μείωση των UPF είναι σημαντική προκειμένου να αποφύγετε πιθανές παρενέργειες που περιλαμβάνουν υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές προσβολές και ακόμη και καρκίνο, αλλά αυτό μπορεί να είναι δύσκολο δεδομένης της δυσκολίας εντοπισμού τους και του γεγονότος ότι συχνά αποτελούν μια φθηνή επιλογή.

Τελικά, το θέμα είναι να προκύπτουν συμβιβασμοί όπου είναι δυνατόν, και να γίνεται προσπάθεια να ελαχιστοποιηθεί η παρουσία UPF στην καθημερινή διατροφή.


Πηγή

Ελέγξτε επίσης

Άριελ Κωνσταντινίδη για την εγκυμοσύνη της: Έχω τόση συγκίνηση και ευχαριστίες για τον δωρητή σπέρματος

Στην εγκυμοσύνη της και την επιθυμία που είχε να βιώσει ξανά το «θαύμα» της δημιουργίας …

Daily-News.GR