Μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι καλό να μην περιλαμβάνει υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (UPF), καθώς μπορεί να δημιουργήσουν αρκετά προβλήματα.
Ο εντοπισμός τους δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα, καθώς κάποια τρόφιμα φαίνονται υγιεινά, όμως περιέχουν πρόσθετα και συστατικά που τα κάνουν πιο γλυκά ή τα βοηθούν να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, τα οποία δεν είναι τόσο «αθώα».
Μπορεί τα πατατάκια και τα ζαχαρούχα δημητριακά να είναι προφανείς επιλογές, όμως η διατροφολόγος Ριάνον Λάμπερτ αποκαλύπτει πέντε πράγματα που δεν θα αγόραζε ποτέ.
Αναψυκτικά τύπου Κόλα
Ο λόγος που δεν αγοράζει αναψυκτικά τύπου Κόλα είναι επειδή δεν απολαμβάνει τη γεύση τους, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ανθρακούχα ποτά χωρίς «καμία θρεπτική αξία».
Τα αναψυκτικά και τα ανθρακούχα ποτά είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που καταναλώνουν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και οι ειδικοί για την υγεία του εντέρου συνιστούν να επιμείνουμε στο τσάι, τον καφέ ή, απλώς, στο νερό.
Ενεργειακά ποτά
Ένα άλλο προϊόν που αποφεύγει η διατροφολόγος είναι τα ενεργειακά ποτά, εξηγώντας ότι είναι «γεμάτα πρόσθετα, χρωστικές και ζάχαρη ή γλυκαντικά».
Αν αισθάνεστε ότι πρέπει να παραμείνετε σε εγρήγορση ή ξύπνιοι, είναι προτιμότερο να επιμείνετε στον καφέ.
Κέτσαπ
Παρά το γεγονός ότι αποτελεί βασικό συστατικό σε πολλά νοικοκυριά, η Ριάνον Λάμπερτ δεν βάζει κέτσαπ στο ψυγείο της. Παρόλο που μπορεί να σας εκπλήξει, το δημοφιλές καρύκευμα περιέχει εκχυλίσματα βοτάνων και μπαχαρικών, που σημαίνει ότι τεχνικά πρόκειται για UPF, καθώς αυτά δεν είναι συστατικά που βρίσκονται συνήθως στις κουζίνες του σπιτιού.
Περιέχει επίσης μια εκπληκτική ποσότητα ζάχαρης, καθώς μια κουταλιά της σούπας κέτσαπ περιέχει συνήθως περίπου τέσσερα γραμμάρια ζάχαρης.
Αντ’ αυτού, η διατροφολόγος φτιάχνει τη δική της σάλτσα στο σπίτι, χρησιμοποιώντας ψιλοκομμένες ντομάτες.
Σάλτσα μπάρμπεκιου
Η σάλτσα μπάρμπεκιου έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη, αλάτι και τεχνητά πρόσθετα, και μόλις δύο κουταλιές της σούπας της σάλτσας μπορούν να περιέχουν έως και 14 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό είναι ένα ακόμη στοιχείο που η διατροφολόγος έχει απαγορεύσει.
Χοιρινά λουκάνικα και μπέικον
Τα επεξεργασμένα κρέατα είναι κάθε προϊόν που έχει παστεριωθεί, αλατιστεί, καπνιστεί ή συντηρηθεί με κάποιο τρόπο και είναι γνωστό ότι είναι ανθυγιεινά όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.
Η Ριάνον Λάμπερτ επισημαίνει ότι τα λουκάνικα και το μπέικον έχουν χαρακτηριστεί ως καρκινογόνα της ομάδας ένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Τα προβλήματα που μπορούν να προκληθούν από την υπερβολική κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων
Η μείωση των UPF είναι σημαντική προκειμένου να αποφύγετε πιθανές παρενέργειες που περιλαμβάνουν υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές προσβολές και ακόμη και καρκίνο, αλλά αυτό μπορεί να είναι δύσκολο δεδομένης της δυσκολίας εντοπισμού τους και του γεγονότος ότι συχνά αποτελούν μια φθηνή επιλογή.
Τελικά, το θέμα είναι να προκύπτουν συμβιβασμοί όπου είναι δυνατόν, και να γίνεται προσπάθεια να ελαχιστοποιηθεί η παρουσία UPF στην καθημερινή διατροφή.
Πηγή