Σάββατο , 27 Ιούλιος 2024

Η ιστορία αγάπης και ο «καταδικασμένος» γάμος του Τζον Κένεντι τζούνιορ και της Καρολάιν Μπέσετ

Ήταν προικοθήρας ή όχι η Καρολάιν Μπεσέτ, σύζυγος του Τζον Κένεντι τζούνιορ. Ένα νέο βιβλίο προσπαθεί να σκιαγραφήσει τον χαρακτήρα της και να αποκαταστήσει κάποιες αλήθειες σχετικά με τη ζωή ενός από τα πιο θρυλικά ζευγάρια του 20ου αιώνα.

O Τζον Κένεντι τζούνιορ είχε πολλά στο μυαλό του. O 33χρονος απόφοιτος της Νομικής Σχολής είχε πρόσφατα παραιτηθεί από τη δουλειά του στο γραφείο του εισαγγελέα και προσπαθούσε να ξεκινήσει το δικό του περιοδικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Τζον Κένεντι τζούνιορ στο λανσάρισμα του περιοδικού του με τίτλο «George»
Ο Τζον Κένεντι τζούνιορ στο λανσάρισμα του περιοδικού του με τίτλο «George»

Η μητέρα του Τζάκι Κένεντι και ο καλύτερος του φίλος, ο ξάδερφός του Άντονι Ράτζβιλ, διαγνώστηκαν με καρκίνο τον ίδιο μήνα. Και βρισκόταν σε μια ταραχώδη σχέση με την Ντάριλ Χάνα, την πρωταγωνίστρια της ταινίας «Γοργόνα» και κόρη δισεκατομμυριούχου.

Ωστόσο, ο Κένεντι δεν μπορούσε να σταματήσει να σκέφτεται την Καρολάιν Μπεσέτ, μια 28χρονη ξανθιά που εργαζόταν στον χώρο της μόδας. Την είχε γνωρίσει πριν από περίπου 1,5 χρόνο και από τότε έβγαινε μαζί της κατά διαστήματα – κυρίως κατά διαστήματα. Αλλά παραδέχτηκε σε έναν παλιό του φίλο ότι είχε «μεγάλη επίδραση επάνω του».

Ο Τζον Κένεντι τζούνιορ με την μητέρα του Τζάκι
Ο Τζον Κένεντι τζούνιορ με την μητέρα του Τζάκι

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν είναι κάποια σπουδαία» είπε στον φίλο του όταν τον πίεσε για περισσότερες λεπτομέρειες. «Εργάζεται στον Calvin Klein. Είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος».

Η Μπεσέτ δεν ήταν πλούσια, δεν ήταν διάσημη, δεν προερχόταν από κάποια αξιόλογη οικογένεια. Κι όμως, αυτή η «συνηθισμένη» γυναίκα κατάφερε να αρπάξει τον Τζον Κένεντι τζούνιορ, τον «πρίγκιπα» της Αμερικής, τον δεύτερο γιο του προέδρου Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι και την συζύγου του Τζάκι και σύμφωνα με τον περιοδικό People, τον «πιο σέξι άνδρα εν ζωή».

Το ζευγάρι
παντρεύτηκε το 1996. Ο γάμος τους, σε ένα
απομακρυσμένο νησί στις ακτές της
Τζόρτζια, ήταν σαν να βγήκε από παραμύθι.

Καρολάιν Μπεσέτ: Η «βασίλισσα του πάγου», «χρυσοθήρας» – Τι έγραφαν τα περιοδικά

Μόνο που, όπως γράφει η Elizabeth Beller στο νέο της βιβλίο, «Once Upon A Time: The Captivating Life of Carolyn Bessette-Kennedy» (Gallery Books, κυκλοφορεί τώρα), ήταν περισσότερο σαν εφιάλτης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τζον Κένεντι τζούνιορ - Καρολάιν Μπεσέτ
Τζον Κένεντι τζούνιορ – Καρολάιν Μπεσέτ

Τα ταμπλόιντ βάφτισαν την Μπεσέτ «βασίλισσα του πάγου», «χρυσοθήρα» και «απατεώνισσα». Οι παπαράτσι την κυνηγούσαν, βρίζοντάς την καθώς έβγαινε από το λοφτ όπου έμενε με τον Τζον Κένεντι τζούνιορ. Άρχισε να παίρνει αντικαταθλιπτικά και φοβόταν να βγει από το σπίτι.

Ακόμα και μετά τον τραγικό θάνατό τους σε αεροπορικό δυστύχημα το 1999, η Μπεσέτ παρέμεινε μια άπιαστη, απόμακρη φιγούρα. Στην καλύτερη περίπτωση, εξυμνήθηκε για το στυλ της.

Την κατηγόρησαν ακόμη και για τον θάνατό τους σε αεροπορικό

Στη χειρότερη περίπτωση, κατηγορήθηκε για τον πρόωρο θάνατο του συζύγου της: το μοιραίο αεροπλάνο υποτίθεται ότι καθυστέρησε επειδή έβαλε την πεντικιουρίστα να αλλάξει το βερνίκι νυχιών τρεις φορές. Στην πραγματικότητα, αναφέρει η Beller,έφτασε στο αεροδρόμιο την ίδια ώρα με τον σύζυγό της και την αδερφή της Λόρεν, οι οποίοι επίσης πέθαναν στο δυστύχημα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Φαινόταν σαν να υπήρχε ανάγκη να φαίνεται απάνθρωπη» γράφει η Beller στην εισαγωγή. «Λες και έπρεπε να παίξει έναν ρόλο κακούργου σε μια ευρύτερη πολιτιστική αφήγηση». Κάτι το οποίο θέλει να αποκαταστήσει με το βιβλίο της «Once Upon A Time».

«Ήθελα να αφηγηθώ την ιστορία της Καρολάιν με τρόπο που να την τοποθετεί στο κέντρο της δικής της αφήγησης» γράφει η Beller. «Όταν εμφανίζεται σε αποσπάσματα για τον Κένεντι, είναι συχνά δευτερεύον στοιχείο χωρίς ενσυναίσθηση, συμπόνια ή επιθυμία να κατανοήσουμε ποια πραγματικά ήταν. Ήρθε η ώρα να της αποδοθεί η θέση που της αξίζει».

Ποια ήταν η Καρολάιν Μπεσέτ

Η Καρολάιν Μπεσέτ γεννήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 1966, η μικρότερη από τρία κορίτσια. Οι γονείς της χώρισαν όταν ήταν 8 ετών, αλλά η μητέρα της ξαναπαντρεύτηκε λίγα χρόνια αργότερα και η οικογένεια μετακόμισε από μια μεσοαστική συνοικία της Νέας Υόρκης σε μια άλλη, αριστοκρατική.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σπούδασε
εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης,
αλλά μετά την αποφοίτησή της βρήκε
δουλειά ως βοηθός VIP πελατών
στον Calvin Klein. Ένας
από αυτούς τους πελάτες ήταν ο Τζον
Κένεντι τζούνιορ. Οι δυο τους γνωρίστηκαν
κατά τη διάρκεια μιας πρόβας το 1992.
Εκείνος γοητεύτηκε από την αυτοπεποίθηση
και το πνεύμα της. Έφυγε με πολλά κοστούμια
και τον αριθμό τηλεφώνου της.

Η δύσκολη αρχή στη σχέση τους

Το ειδύλλιο ήταν δύσκολο από την αρχή. Την προσκάλεσε σε ένα επίσημο δείπνο – και στη συνέχεια εμφανίστηκε με μια άλλη γυναίκα. Μια άλλη φορά, έφτασε με δύο ώρες καθυστέρηση στο δείπνο και εκείνη του πέταξε ένα ποτήρι κρασί στο πρόσωπο.

Χώρισε μαζί της όταν έλαβε ένα γράμμα από έναν φίλο του που ισχυριζόταν πως η Μπεσέτ ήταν «χρήστης» και «παρτάκια» που «έβγαινε με πολλούς άνδρες σε όλη την πόλη» και «έψαχνε τη δόξα και την περιουσία» (Αναζωπύρωσε το ειδύλλιό του με την Ντάριλ Χάνα και το μοντέλο Τζούλι Μπέικερ, κι εκείνη τα ξαναβρήκε με τον πρώην της, ένα κούκλο μοντέλο του Calvin Klein).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Καρολάιν ήταν αναστατωμένη, αλλά όχι απελπισμένη» λέει ένας από τους φίλους της στη συγγραφέα του βιβλίου για εκείνο το περιστατικό. «Ήξερε επίσης, βαθιά μέσα της, ότι αυτό δεν θα ήταν το τέλος. Ο Τζον ήταν βραβείο».

Ο Τζον Κένεντι τζούνιορ αρνιόταν να την συστήσει στη μητέρα του

Πράγματι, ο Τζον επέστρεψε μετά το θάνατο της μητέρας του. Η Μπεσέτ, γράφει η Beller, ήταν η μόνη που μπορούσε να απαλύνει τη θλίψη του, κι όμως παρέμενε «εκνευρισμένη» που δεν την είχε συστήσει ποτέ στην μητέρα του.

Στην πραγματικότητα, ο Τζον Κένεντι τζούνιορ κάποτε έσπρωξε την Μπεσέτ από την πλαϊνή πόρτα ενός εστιατορίου όταν εντόπισε την μητέρα του να κάθεται σε αυτό. «Νομίζει ότι είμαι τυφλή;» ρώτησε αργότερα η Τζάκι έναν φίλο της.

Η ίδια η μητέρα της Μπεσέτ, παρεμπιπτόντως, δεν ήταν εντελώς ενθουσιασμένη με τον σύντροφο της κόρης της. «Είναι γλυκός, αλλά όλη αυτή η σκηνή είναι υπερβολικά δραματική», είπε αφού τον γνώρισε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρόλα αυτά, η αγάπη τους άνθιζε. Πήραν έναν σκύλο, εκείνη μετακόμισε στο λοφτ του. Ήταν σύμβουλος στο περιοδικό του «George». Της έκανε πρόταση γάμου τον Ιούλιο του 1995. Έγινε πιο ξανθιά, πιο αδύνατη, πιο κομψή. Παραιτήθηκε από τη δουλειά της στις δημόσιες σχέσεις στον Calvin Klein εξαιτίας της προσοχής που προσέλκυε από τους παπαράτσι – ειδικά αφού ο Τύπος βιντεοσκόπησε έναν μεγάλο καυγά ανάμεσα σε εκείνη και τον «Τζον Τζον» στο Washington Square Park.

Το κυνηγητό από τους παπαράτσι: «Τα μισώ αυτά τα καθάρματα»

«Είναι σαν να είμαι ένα αρπακτικό ζώο» είπε σε μια φίλη της για το συνεχές κυνηγητό από τους παπαράτσι. «Είναι παντού. Δεν είμαι σίγουρη ότι μπορώ να το κάνω αυτό». Και τα προβλήματα εντάθηκαν μετά τον γάμο. Ο Τζον Κένεντι τζούνιορ είχε μια εγκάρδια σχέση με τον Τύπο. Είχε μεγαλώσει στο προσκήνιο και ήξερε πώς να τους χειρίζεται.

Συμπονούσε τη σύζυγό του, αλλά δεν μπορούσε επίσης να καταλάβει απόλυτα την άρνησή της να τους χαρίσει ένα χαμόγελο και να συνεχίσει τη ζωή της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τα μισώ αυτά τα καθάρματα. Προτιμώ να ουρλιάζω και να τους καταριέμαι», είπε η Μπεσέτ σε μια φίλη της. Η άρνησή της να εμπλακεί προσέλκυσε περισσότερη προσοχή. Έγινε τόσο άσχημο που μια φορά έφτυσε μια γυναίκα φωτογράφο που την καταδίωκε. Όταν η πριγκίπισσα Νταϊάνα πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα -αφού την κυνηγούσαν οι παπαράτσι- η Μπεσέτ, όπως είπε ο Κένεντι, «τρόμαξε πολύ».

«Ο Τζον και η Καρολάιν χρειάζονταν βοηθούς. Χρειάζονταν ασφάλεια. Και μάλλον θα έπρεπε να είχαν απομακρυνθεί από το κτίριο».

«Μια πριγκίπισσα παγιδευμένη στο σύγχρονο κάστρο της»

Αλλά δεν το έκαναν. Αντ’ αυτού, η Μπεσέτ κλείστηκε στον εαυτό της: μια πριγκίπισσα παγιδευμένη στο σύγχρονο κάστρο της. Ο Κένεντι εξομολογήθηκε στους φίλους του ότι δεν πίστευε ότι ο γάμος τους θα μπορούσε να διαρκέσει, ότι η γυναίκα του αρνιόταν να κάνει σεξ μαζί του. Φωτογραφήθηκε με μια πρώην σύντροφό του σε ένα ξενοδοχείο όπου μερικές φορές διανυκτέρευε μετά από συζυγικούς καβγάδες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσο για τις κατηγορίες περί ναρκωτικών, οι πηγές της Beller λένε ότι η Μπεσέτ μόλις και μετά βίας έπινε κρασί.

Η μοιραία πτήση

Ο Κένεντι – ενάντια στις επιθυμίες σχεδόν όλων των μελών της οικογένειάς του – είχε αρχίσει να κάνει μαθήματα πτήσης χρόνια πριν. Ήταν εθισμένος στην αδρεναλίνη και τελικά αγόρασε ένα εξαθέσιο αεροπλάνο. Η Μπεσέτ αρνιόταν να πετάξει μαζί του, εκτός αν είχε συγκυβερνήτη. Ωστόσο, τον Ιούλιο του 1999, εκείνη και η αδελφή της συμφώνησαν να τους πετάξει ο Κένεντι στο Cape Cod για έναν γάμο. Δεν έφτασαν ποτέ. Λίγες μέρες αργότερα, ένα μπουκάλι με αντικαταθλιπτικά φάρμακα της Μπεσέτ ξεβράστηκε στην ακτή.

«Μένουμε να αναρωτιόμαστε ποια μορφή θα είχε πάρει η ζωή της όμορφης, γοητευτικής Καρολάιν, αν δεν είχε κοπεί τόσο σύντομα», γράφει η Beller. Τη στιγμή του θανάτου τους, η Μπεσέτ και ο Κένεντι έκαναν θεραπεία για ζευγάρια. Εκείνη είχε μιλήσει για το ενδεχόμενο να ασχοληθεί με την ψυχολογία ή να κάνει ντοκιμαντέρ. Τα πράγματα έδειχναν να βελτιώνονται ελαφρώς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, η ίδια η Μπεσέτ φαινόταν να ξέρει ότι δεν μπορούσε να το κόψει.
«Αν δεν κάνω κάτι σύντομα», μισοαστειεύτηκε σε έναν φίλο της, «θα καταλήξω σε ένα πάρκο με τροχόσπιτα φωνάζοντας: ‘Ήμουν παντρεμένη με τον Τζον Κένεντι τζούνιορ’».


Πηγή