Κυριακή , 16 Μάϊος 2021

Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση και στο χώρο της μόδας

Την ώρα που οι αποκαλύψεις για τον παραγωγό του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Ουαϊνστάιν συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, ένα μοντέλο από τις ΗΠΑ προέτρεψε τις συναδέλφους της να μοιραστούν τις δικές τους εμπειρίες σεξουαλικής κακοποίησης, με αποτέλεσμα να αναρτηθούν δεκάδες μαρτυρίες σε διάστημα λίγων ημερών στον λογαριασμό της στο Instagram.

Η 30χρονη καλλονή Κάμερον Ράσελ από τη Νέα Υόρκη, που εργάστηκε για το πρακτορείο μοντέλων Elite και συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα της μόδας όπως τον οίκο Chanel ή τη Victoria’s Secret, απηύθυνε κάλεσμα την Πέμπτη το βράδυ προς τις συναδέλφους της να μοιραστούν μαζί της τις προσωπικές ιστορίες τους, με την ετικέτα #MyJobShouldNotIncludeAbuse (“το επάγγελμά μου δεν πρέπει να περιλαμβάνει κακοποίηση”).

«Ακούγοντας τις αποκαλύψεις για τον Χάρβεϊ Ουαϊνστάιν αυτήν την εβδομάδα, προέκυψαν μεταξύ μας συζητήσεις σχετικά με το βαθμό που τέτοιου είδους συμπεριφορά είναι διαδεδομένη και συνηθισμένη» έγραψε το μανεκέν, που έχει 90.000 ακολούθους στο Instagram.

«Τίποτα σε αυτές τις ιστορίες δεν αποτελεί αποκάλυψη για εκείνες που εργάζονται σε αυτόν τον τομέα. Ωστόσο πρόκειται για την αρχή μιας αλλαγής εξουσίας. Εμείς μιλάμε, εμείς παίρνουμε τον λόγο και εμείς απευθυνόμαστε σε δικηγόρους και έμπειρους δημοσιογράφους» επισήμανε, προτρέποντας περιοδικά, διαφημιστικές εταιρείες και πρακτορεία να «σταματήσουν να συνεργάζονται» με τους «ενόχους τους οποίους όλοι μας γνωρίζουμε».

Σε όλες τις ανώνυμες ιστορίες που αναρτήθηκαν, ορισμένες εκ των οποίων είναι πρόσφατες ενώ άλλες χρονολογούνται 20 χρόνια πριν, τα ονόματα των κατηγορουμένων έχουν σβηστεί.

Πρόκειται κυρίως για φωτογράφους ή στυλίστες που κακοποίησαν ή επιχείρησαν να κακοποιήσουν σεξουαλικά μοντέλα – οι περισσότερες γυναίκες, αρκετές φορές ανήλικες, αλλά και άνδρες, ενώ συχνά τους διαβεβαίωναν ότι όλο αυτό είναι μέρος της δουλειάς.

Σε ένα από τα τελευταία μηνύματα που αναρτήθηκαν σήμερα, μια χρήστρια σημειώνει ότι όταν διάβασε αυτές τις μαρτυρίες «ξύπνησαν μνήμες τις οποίες είχα ξεχάσει εδώ και καιρό διότι πίστευα ότι ήταν φυσιολογικές. Δυστυχώς όλος ο κόσμος σε αυτόν τον τομέα είτε υπήρξε θύμα είτε μάρτυρας μιας επίθεσης» υπογράμμισε.

Το να μοιραστεί κανείς αυτές τις μαρτυρίες «αποτελεί το πρώτο βήμα μιας μακράς διαδικασίας προκειμένου να καταστεί απαράδεκτο το φαινόμενο της παρενόχλησης, των επιθέσεων και της σεξουαλικής βίας» έγραψε η Κάμερον Ράσελ, με την ελπίδα, όπως πρόσθεσε, να ξεκινήσει «μια έρευνα» που θα υποχρεώσει «τη βιομηχανία της μόδας να λογοδοτήσει».

Η Κάμερον Ράσελ έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό το 2012 με την ομιλία που εκφώνησε στο πλαίσιο του συνεδρίου “TED talks”, όπου επιχείρησε να αποθαρρύνει τα νεαρά κορίτσια από το να κυνηγήσουν μια καριέρα στον χώρο της μόδας. Από το βήμα εξήγησε ότι αυτό το επάγγελμα μεταξύ άλλων μας στερεί «κάθε δημιουργικό έλεγχο».

localStorage.clear();


Πηγή