Σάββατο , 25 Ιούνιος 2022

Ορειβάτης βρήκε κοσμήματα με πολύτιμα πετράδια σε παγετώνα, 50 χρόνια μετά από αεροπορικό δυστύχημα [εικόνες] | ΖΩΗ

Ένας θησαυρός από σμαράγδια, ρουμπίνια και ζαφείρια που ήταν θαμμένος για δεκαετίες σε έναν παγετώνα στα ανοιχτά του Mont Blanc της Γαλλίας, μοιράστηκε επιτέλους μεταξύ του ορειβάτη που τα ανακάλυψε και των τοπικών αρχών, οκτώ χρόνια μετά την εύρεση του.

Ο ορειβάτης σκόνταψε πάνω στους πολύτιμους λίθους το 2013. Είχαν μείνει κρυμμένοι σε ένα μεταλλικό κουτί που βρισκόταν σε ένα ινδικό αεροπλάνο, το οποίο συνετρίβη στο ερημικό τοπίο περίπου πριν από 50 χρόνια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τα πετράδια μοιράστηκαν αυτή την εβδομάδα» σε δύο ίσες παρτίδες αξίας περίπου 150.000 ευρώ (169.000 δολάρια) η καθεμία, είπε ο δήμαρχος του Σαμονί, Έρικ Φουρνιέ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian.

Ο Φουρνιέ, ήταν «πολύ χαρούμενος» που η υπόθεση ολοκληρώθηκε, όπως είπε, ιδιαίτερα για τον ορειβάτη, τον οποίο επαίνεσε για την «ακεραιότητά του» να παραδώσει το εύρημα του στην αστυνομία, όπως απαιτεί ο νόμος.

Αφού ενημερώθηκε ότι θα του έδιναν μερικά από τα κοσμήματα νωρίτερα φέτος, ο ορειβάτης είπε στην εφημερίδα Le Parisien ότι δεν «μετάνιωσε που ήταν ειλικρινής» και ότι θα χρησιμοποιούσε μερικά από τα χρήματα για να ανακαινίσει το διαμέρισμά του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δύο αεροπλάνα της Air India έπεσαν στο Mont Blanc το 1950 και το 1966. Με την πάροδο των ετών, οι ορειβάτες βρίσκουν συνήθως συντρίμμια, αποσκευές και ανθρώπινα υπολείμματα από τα δύο αεροσκάφη.

Οι αρχές πιστεύουν ότι οι πολύτιμοι λίθοι είναι πιθανό να προέρχονται από την πτήση του 1966, η οποία ήταν καθ’ οδόν από τη Βομβάη στη Νέα Υόρκη. Το Boeing 707, που πετούσε από τη Βομβάη, συνετρίβη στη νοτιοδυτική όψη του Mont Blanc στις 24 Ιανουαρίου 1966.

Η συντριβή σκότωσε 117 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του πρωτοπόρου του πυρηνικού προγράμματος της Ινδίας, Χόμι Τζεχανγκίρ Μπαμπά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον Σεπτέμβριο του 2012, η Ινδία πήρε στην κατοχή της μια σακούλα με διπλωματικό ταχυδρομείο από την πτήση και πέρυσι το λιώσιμο των πάγων από τον παγετώνα Bossons του Mont Blanc αποκάλυψε αντίγραφα ινδικών εφημερίδων με τίτλους από τη στιγμή που η Ίντιρα Γκάντι έγινε πρωθυπουργός της Ινδίας.

Τα ανθρώπινα λείψανα που βρέθηκαν στην περιοχή το 2017 πιστεύεται επίσης ότι προέρχονται από τη συντριβή του 1966 ή από αυτό του άλλου ινδικού αεροπλάνου, του Malabar Princess, το οποίο κατέπεσε το 1950.


Πηγή