Σάββατο , 13 Απρίλιος 2024

Ο ουρανοξύστης του Σαν Φρανσίσκο που… βυθίζεται και γέρνει: Πώς προσπαθούν να το φτιάξουν [εικόνες] | ΖΩΗ

Ο περίτεχνος Πύργος της Χιλιετίας του Σαν Φρανσίσκο βυθίζεται αργά με αποτέλεσμα ο ουρανοξύστης των 58 ορόφων να έχει γείρει μόλις πέρυσι περίπου 7,5 εκατοστά.

Σύμφωνα με τον μηχανικό που έχει επιφορτιστεί με την επισκευή του, το έργο αξίας 350 εκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνει δύο κτίρια, το μεγαλύτερο από τα οποία φιλοξενεί 419 πολυτελή διαμερίσματα, συμπεριλαμβανομένου ενός πολυτελούς ρετιρέ 510 τετραγωνικών μέτρων αξίας 13 εκατομμυρίων δολαρίων. Η ψηλότερη οικιστική κατασκευή στην πόλη, όμως, καθώς βυθίζεται έχει προκαλέσει ρωγμές στα γύρω πεζοδρόμια και στους τοίχους του υπογείου του μικρότερου, 12όροφου κτιρίου που βρίσκεται δίπλα του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Πύργος της Χιλιετίας
Ο Πύργος της Χιλιετίας

Αν και οι μηχανικοί εργάζονται για να σταθεροποιήσουν τον ουρανοξύστη, μια ακρόαση στην πόλη την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψε πως η κλίση θα συνεχιστεί για αρκετούς ακόμη μήνες. Οι ειδικοί κατηγορούν τα κοντινά κατασκευαστικά έργα αλλά και μια διαδικασία γνωστή ως «αφυδάτωση» για την αποδυνάμωση του εδάφους κάτω από τον ουρανοξύστη.

Έχει γείρει συνολικά 60 εκατοστά

Η επιδιόρθωση των 100 εκατομμυρίων δολαρίων που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο του 2020 μετά από χρόνια αγωγών και ακροάσεων, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους. Σύμφωνα με τον επικεφαλής μηχανικό του έργου σταθεροποίησης Ρόναλντ Χάμπουργκερ, το κτίριο έγειρε με ρυθμό 6,5 με 7,5 εκατοστά βόρεια και 2 έως 7,5 εκατοστά δυτικά το 2021. «Ξεκινάμε αυτό το νέο έτος όπως τελειώσαμε πέρυσι, με τον Πύργο της Χιλιετίας να συνεχίζει να βυθίζεται και να γέρνει» δήλωσε ο επόπτης της πόλης Ααρόν Πέσκιν, σύμφωνα με το NBC.

Εργασίες επιδιόρθωσης του προβλήματος
Εργασίες επιδιόρθωσης του προβλήματος

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα τελευταία χρόνια, ο ρυθμός κλίσης έχει μειωθεί σημαντικά, σύμφωνα με τον Χάμπουργκερ. Ωστόσο, υπήρξαν διακυμάνσεις, συμπεριλαμβανομένης της αυξανόμενης κλίσης από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2021, μέρος της οποίας συνέπεσε με μια δίμηνη παύση στις εργασίες λόγω ανησυχιών πως οι προσπάθειες σταθεροποίησης μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, ο ουρανοξύστης είχε κλίνει συνολικά 60 εκατοστά προς τα δυτικά και 20 εκατοστά προς τα βόρεια, είπε ο Χάμπουργκερ. Παράλληλα έχει βυθιστεί κατά 45 εκατοστά.

Ωστόσο, η κλίση αναμένεται να επιδεινωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, καθώς οι μηχανικοί εγκαθιστούν νέους σωλήνες στήριξης – τσιμεντένιες κολώνες εγκιβωτισμένες με χάλυβα – που φτάσουν σε βάθος άνω των 75 μέτρων στο βράχο κάτω από το κτίριο για να το στερεώσουν γερά.

Σπασμένο παράθυρο λόγω της κλίσης του κτιρίου
Σπασμένο παράθυρο λόγω της κλίσης του κτιρίου

«Μόλις εγκατασταθούν αυτοί οι σωλήνες χρησιμοποιώντας υδραυλικούς γρύλους, μέρος του βάρους του κτιρίου θα μεταφερθεί σε αυτούς τους νέους πασσάλους» εξήγησε ο Χάμπουργκερ. «Αυτό θα μειώσει την υπερβολική πίεση στα υλικά που προκάλεσαν την αρχική καθίζηση και θα επιτρέψει στο κτίριο να αρχίσει να ανακτά μέρος της κλίσης του».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πύργοι σε κλίση

Οι
κεκλιμένοι πύργοι δεν είναι ένα πρωτόγνωρο
φαινόμενο. Οι κατασκευές που φημίζονται
για τις κλίσεις του στην Πίζα της Ιταλίας
και στο Νεβιάνσκ της Ρωσίας έχουν γίνει
τουριστικά αξιοθέατα, ενώ ο Πύργος της
Ελισάβετ του Λονδίνου (ο πύργος του
Μπιγκ Μπεν) έχει μια ελαφριά αλλά
αυξανόμενη κλίση. Αλλά ένας κατοικήσιμος
σύγχρονος ουρανοξύστης που γέρνει λόγω
ασταθούς εδάφους σε μια από τις πιο
ακριβές πόλεις των ΗΠΑ είναι ένα δαπανηρό
και αμφιλεγόμενο δίλημμα.

Ασφαλής για κατοίκηση

Με ύψος 200 μέτρων, ο Πύργος της Χιλιετίας είναι το τέταρτο ψηλότερο κτίριο στο Σαν Φρανσίσκο. Σχεδιασμένο από την Handel Architects, τα ακίνητά του θα συνεχίσουν να πωλούνται καθώς οι μηχανικοί εργάζονται για την επιδιόρθωσή του. Τον Δεκέμβριο μάλιστα, ένα διαμέρισμα με ένα υπνοδωμάτιο και δύο μπάνια πουλήθηκε για 1,16 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου και ενός μπάνιου πουλήθηκε για 765.000 δολάρια, σύμφωνα με το Zillow.

Οι ένοικοι διαμερίσματος στον Πύργο της Χιλιετίας είναι προβληματισμένοι σχετικά με την κλίση
Οι ένοικοι διαμερίσματος στον Πύργο της Χιλιετίας είναι προβληματισμένοι σχετικά με την κλίση

Ο Χάμπουργκερ είπε ότι το κτίριο είναι ασφαλές για τους κατοίκους και θα παραμείνει έτσι. «Δεδομένου ότι αναμένουμε πως ο ρυθμός κλίσης θα συνεχίσει να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και τελικά θα σταματήσει, δεν αναμένουμε πως το κτίριο θα γείρει ποτέ τόσο ώστε να γίνει μη ασφαλές» είπε. «Έχω κάνει αναλύσεις που δείχνουν πως το κτίριο μπορεί να αντέξει ακόμη και με κλίση 177 εκατοστών προς τα δυτικά και 75 εκατοστών προς τα βόρεια προτού τεθεί σε κίνδυνο η ικανότητά του να αντισταθεί σε σεισμούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Πηγή