Κυριακή , 18 Μάιος 2025

Πιλότος συνοψίζει σε δυο λέξεις το τι συμβαίνει όταν δεν χρησιμοποιείτε τη λειτουργία πτήσης στο αεροπλάνο

Ένας πιλότος συνόψισε το τι πραγματικά συμβαίνει όταν οι επιβάτες δεν θέτουν τα κινητά τους τηλέφωνα σε λειτουργία πτήσης όταν βρίσκονται στο αεροπλάνο.

Με το καλοκαίρι να είναι προ των πυλών, πολλοί παραθεριστές ετοιμάζονται για ηλιόλουστες αποδράσεις, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μεγάλη αύξηση της ταξιδιωτικής κίνσησης στα αεροδρόμια. Αυτή η περίοδος αιχμής των ταξιδιών αναζωπυρώνει την αιώνια συζήτηση: γιατί οι αεροπορικές εταιρείες επιμένουν να απαιτούν από τους ταξιδιώτες να ενεργοποιούν τη λειτουργία αεροπλάνου κατά τη διάρκεια των πτήσεων;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι θα συμβεί αν αποφύγετε να εφαρμόσετε στο κινητό σας τη λειτουργία πτήσης;

Πολλοί έμπειροι ταξιδιώτες δύσκολα θυμούνται γιατί υπάρχει αυτός ο κανόνας, και ορισμένοι κατά καιρούς τον αμελούν. Τι θα συμβεί λοιπόν αν αποφύγετε να εφαρμόσετε στο κινητό σας τη λειτουργία πτήσης;

«Τίποτα απολύτως», δηλώνει ο Gary Coxe, ένας έμπειρος αεροπόρος με 7.000 ώρες πτήσης σε τζετ, ελικόπτερα και ανεμόπτερα. Προς υποστήριξη της άποψης του Coxe, ένας ανώνυμος μηχανικός αεροπορικών εταιρειών από την Ουάσινγκτον δήλωσε στο Travel + Leisure ότι συμφωνεί απόλυτα. Παρ’ όλα αυτά, παραμένει ευρέως αποδεκτή η άποψη μεταξύ των εμπειρογνωμόνων της αεροπορίας ότι η μετάβαση σε κατάσταση πτήσης είναι μια κίνηση ευγένειας και δεν κοστίζει κάτι, αναφέρει το Bristol Live.

«Όχι, το αεροπλάνο σας δεν θα πέσει από τον ουρανό και δεν θα προκαλέσει καν πρόβλημα στα συστήματα του αεροσκάφους. Ωστόσο, ενδέχεται να πειράξει τα ακουστικά», εξηγεί ο PerchPoint, ένας άλλος πιλότος και πρώην μέλος του αμερικανικού στρατού που έχει τραβήξει την προσοχή του διαδικτύου με την περσόνα του στο TikTok.

Εξηγεί ωστόσο, ότι ακόμη και αν τρεις ή τέσσερις επιβάτες ενός Boeing 737 δεν θέσουν τα κινητά τους σε λειτουργία πτήσης, μπορεί τα ραδιοκύματα των συσκευών τους να προκαλέσουν παρεμβολές στα συστήματα επικοινωνίας του πιλοτηρίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πιλότοι έχουν συχνά περιορισμένη ορατότητα και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις πληροφορίες που μεταδίδονται από το έδαφος μέσω των ακουστικών τους, ιδίως κατά τη διάρκεια της απογείωσης και της προσγείωσης – τις ώρες που συμβαίνει η πλειονότητα των αεροπορικών ατυχημάτων.

Εάν τα ραδιοκύματα των κινητών τηλεφώνων διαταράξουν αυτήν την ακουστική, οι πιλότοι θα εξακολουθούν να λαμβάνουν οδηγίες από τον πύργο ελέγχου, αλλά ο ήχος που θα φτάνει σε αυτούς ενδέχεται να είναι λιγότερο καθαρός. Το PerchPoint παρομοιάζει αυτήν την παρεμβολή με τον ήχο που παράγει ένα κουνούπι, χαρακτηρίζοντάς την «ενοχλητική».

Σήμερα, οι επιβάτες που ταξιδεύουν εντός του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υποχρεούνται να θέτουν τα τηλέφωνά τους σε λειτουργία πτήσης. Τους επιτρέπεται μάλιστα να στέλνουν μηνύματα και να απαντούν σε κλήσεις, αν το επιτρέπει η αεροπορική τους εταιρεία.

Οι νέοι κανονισμοί της ΕΕ αλλάζουν τα δεδομένα

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όχι μόνο έδωσε το πράσινο φως για την τεχνολογία 5G κατά τη διάρκεια της πτήσης, αλλά την κατέστησε και υποχρεωτική.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τον Ιούνιο του 2023, οι αεροπορικές εταιρείες μέλη της ΕΕ υποχρεούνται να εξοπλίσουν τα αεροσκάφη τους με ειδικό εξοπλισμό δικτύου που χρησιμοποιεί δορυφορικό δίκτυο για να διατηρεί τους επιβάτες συνδεδεμένους.

Ο Dai Whittingham, διευθύνων σύμβουλος της Επιτροπής Ασφάλειας Πτήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, ενημέρωσε προηγουμένως το BBC ότι η χρήση της λειτουργίας αεροπλάνου ήταν ιστορικά σημαντική λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι κινητές συσκευές επηρεάζουν τα αεροσκάφη.

«Υπήρχε η ανησυχία ότι θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα συστήματα αυτόματου ελέγχου της πτήσης», σημείωσε. «Αυτό που έχει διαπιστωθεί από την εμπειρία είναι ότι ο κίνδυνος παρεμβολής είναι πολύ μικρός. Η σύσταση ήταν πάντα ότι όταν βρίσκεστε σε πτήση, οι συσκευές πρέπει να βρίσκονται σε λειτουργία πτήσης».

Ανεξαρτήτως απόψεων είναι συνετό να ακολουθείτε τους κανόνες και να βάζετε το κινητό σας σε λειτουργία πτήσης όταν σας ζητείται.

Όταν το κινητό σας βρίσκεται σε λειτουργία πτήσης, η συσκευή σας δεν μπορεί να πραγματοποιήσει κλήσεις, γεγονός που συμβάλλει στη διατήρηση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας.


Πηγή

Ελέγξτε επίσης

«Έκανα ντους κάθε δύο μέρες»: Κινέζοι μοιράζονται πώς άλλαξε η ρουτίνα υγιεινής τους μετά τη μετακόμισή τους στην Ισπανία

Κινέζοι μίλησαν για τις αλλαγές που έκαναν μετακομίζοντας στην Ισπανία και αυτές δεν αφορούσαν μόνο …

Daily-News.GR